Senternovem

21-01-2009 | Aardgasauto rijdt het schoonst

Rijden in een aardgasauto is goed voor het milieu. De aardgasauto heeft ten opzichte van benzine en de nieuwste dieselauto's de minste uitstoot van schadelijke stoffen. Dat blijkt uit praktijkonderzoek van TNO en het Vara-programma Nieuwslicht, dat gisteren werd gepubliceerd.

TNO vergeleek drie nieuwe Citroën C3's: één die rijdt op aardgas, één op diesel en één op benzine. TNO teste de hoeveelheid van verschillende stoffen in de uitlaatgassen. Daaronder ook de drie die de meeste invloed hebben op milieu en de volksgezondheid. Het gaat daarbij om Stikstofoxide verbindingen (NOx), fijnstof en CO2.

Voor het onderzoek werden in het laboratorium bij TNO twee simulatierondes gehouden. Eén volgens de Europese toelatingseisen voor nieuwe auto's en één die volgens TNO `een goede weergave geeft van het autogebruik in de praktijk'. Uit het praktijkonderzoek blijkt dat de aardgasauto voor twee van de belangrijkste schadelijke stoffen het beste scoort. De fijnstofuitstoot bij de benzineauto en de aardgasauto zijn niet gemeten.

Het Vara programma Nieuwslicht kwam tot de conclusie dat het verschil in CO2 tussen diesel en aardgas niet erg groot was. Wel gaven ze aan dat op het gebied van NOX de aardgasauto schoner is. Het televisieprogramma ging daarbij uit van de gegevens voor de Europese toelatingstest in plaats van de `praktijk' test die een weergave geeft van de uitstoot bij normaal rijgedrag.