Politie Haaglanden

Persberichten 21 januari

Haaglanden, 21-01-2009

Zonder heler geen steler

Den Haag Een 14-jarige scooterrijder uit Den Haag raakte dinsdag 20 januari om 16.15 uur al snel zijn net verworven bezit kwijt. De jongen kocht op straat een scooter voor een bedrag van 60 euro en ging er op rijden. Agenten zagen de jeugdige rijder over de Hildebrandstraat rijden, waarna bleek dat de jongen op een gestolen bromfiets reed. De politie maakt proces-verbaal tegen de jeugdige heler op.

Politie zoekt getuigen straatroof bejaarde man

Den Haag Onbekende beroofden dinsdagmiddag 20 januari om 14.15 uur een 82-jarige Hagenaar. De politie zoekt getuigen van deze lafhartige beroving. Het slachtoffer pinde op de De Stede een geldbedrag en stapte hierna in zijn auto. Nog voor de man kon wegrijden rukten twee personen de portier open en doorzochten zij de kleding van de man. Het slachtoffer trachtte zijn belagers nog van zich af te schudden door hard op zijn claxon te drukken, maar dat mocht niet baten. De mannen gingen er vandoor met enkele persoonlijke bezittingen van de man. Mogelijk dat omstanders gehoord hebben dat het slachtoffer toeterde en hierna twee mannen zagen lopen richting een supermarkt (Jumbo). Bent u getuige geweest van deze beroving of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Beresteinlaan via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Man bedreigd met wapen, politie zoekt getuigen

Den Haag - Een 27-jarige man uit Den Haag stapte maandag 12 januari om 17.15 uur op de Laan van Wateringseveld uit de tram en liep in de richting van de Brasiliastraat toen drie mannen hem bedreigden. Het drietal kwam uit de richting van het Panamaplein en zette, toen zij het slachtoffer naderden, bivakmutsen op. Onmiddellijk spraken zij het slachtoffer aan en pakte één van de daders een wapen en bedreigde het slachtoffer daarmee. Daarna renden de drie mannen weg naar het Panamaplein. De man die het slachtoffer met een wapen bedreigde droeg een driekwart leren jas met een lichtgekleurde bontkraag. Op de jas zaten twee grote zakken. Verder droeg deze man een donker blauwe spijkerbroek en had hij zwarte schoenen aan van Lacoste. De andere twee daders droegen beiden een leren jas met een lichtkleurige bontkraag de ene een lichte spijkerbroek en de andere een donkere spijkerbroek. Één van de twee droeg Nike schoenen. De recherche van bureau Beresteinlaan is op zoek naar getuigen van deze bedreiging. Heeft u iets gezien of gehoord neem dan contact op met de recherche van de Beresteinlaan via 0900-8844. Liever anoniem dan via 0800-7000.

Stenendief in de cel

Den Haag Na een melding op dinsdag 20 januari omstreeks 16.50 uur dat op de Escamplaan straatstenen werden gestolen door een aantal mannen, wist de politie een 27-jarige Hagenaar aan te houden. In de laadruimte van een vrachtauto troffen de agenten de stenen aan. De man is voor verhoor overgebracht naar het bureau. De politie stelt een onderzoek in naar de overige daders.

Ruzie in de tram

Den Haag Twee schoolgenoten kregen dinsdag 20 januari rond 09.00 uur ruzie in de tram tussen het Centraal Station en hun school op het Haverkamp. Eenmaal op school aangekomen, werd de politie gebeld, omdat één van de jongens onder de bloeduitstortingen en kneuzingen in het gezicht zat. Uit verklaringen van getuigen bleek dat deze jongen het slachtoffer was en dat de verdachte een 19-jarige jongeman Den Haag was. De politie hield hem aan en nam hem mee naar het politiebureau voor een verhoor.

Snelheidscontrole

Den Haag De politie hield dinsdag 20 januari snelheidscontroles op de Benoordenhoutseweg en de Bezuidenhoutseweg. In totaal controleerde de politie 620 voertuigen. Daarvan overschreden er 53 de maximum toegestane snelheid van 50km/u. De bestuurders kregen een proces-verbaal.

Bijtende zwartrijder

Den Haag Een 18-jarige jongeman uit Den Haag reed dinsdag 20 januari rond 18.30 uur zonder geldig vervoersbewijs in de tram ter hoogte van Het Kleine Loo. Hij wilde geen boete betalen aan de controleurs van de HTM en wenste zich ook niet te legitimeren. Hij verzette zich en beet daarbij een van de HTM-medewerkers. De politie heeft de verdachte aangehouden.

Met drank achter het stuur

Den Haag De politie hield controleerde dinsdagavond 20 januari verschillende bestuurders van autos op het gebruik van alcohol. Daarbij liepen meerdere mensen tegen de lamp. Een 58-jarige vrouw uit Alphen aan den Rijn blies 445 ugl. Een 60-jarige man uit Kwintsheul blies 245 ugl en een 56-jarige man uit Den Haag blies 430 ugl. Verder hield de politie nog een 53-jarige bestuurder uit Bodegraven aan op de Zwolsestraat. Hij blies 290 ugl. Al deze bestuurders kregen een proces-verbaal.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Zakmes op school

Den Haag Tijdens een tas- en lockercontrole op een school aan de De Gheijnstraat werd bij een 14-jarige jongen uit Rijswijk een zakmes aangetroffen. In het gesprek dat met de jongen en de politie volgde, ging deze helemaal door het lint. Omdat hij woedend wegliep, werd het gesprek pas buiten het schoolgebouw hervat. Eenmaal buiten was de jongen niet bedaard en schold hij de agenten op grove wijze uit. Daarvoor werd hij aangehouden en naar het politiebureau gebracht.

Auto over de kop, geen letsel

Voorburg Een 30-jarige Leidschendamse automobiliste raakte dinsdag 20 januari om 11.15 uur afgeleid, omdat zij wat tegen haar dochter, die achter in de auto zat, wilde zeggen. De vrouw reed op dat moment met een snelheid van ongeveer 70 km per uur over de N14. De auto van de Leidschendamse raakte daardoor met het rechtervoorwiel de verhoogde bermrand en kwam los van de grond. De auto sloeg met beide inzittenden over de kop, maar kwam uiteindelijk op zijn wielen in de berm terecht. Moeder en dochter wisten de auto ongedeerd te verlaten. De auto werd weggesleept.

Doorgereden na aanrijding, politie zoekt getuigen

Voorburg De politie is op zoek naar getuigen van een aanrijding tussen een auto en een fietser. Een 19-jarige Leidschendamse fietser reed op maandag 19 januari om 19.20 uur op de rotonde Oosteinde en wilde de Dr. Beguinlaan inrijden. Hij werd daarbij aangereden door de bestuurder van een zwarte Volkswagen Golf, die vanaf de Voorburgseweg de rotonde opreed. De auto was voorzien van getint glas. De bestuurder reed na de aanrijding weg in de richting van de Parkweg. Mogelijk door de haast die de bestuurder had om weg te komen, raakte hij daarbij met de rechterzijkant van zijn auto een betonblok rechts naast de rijbaan. De Leidschendammer liep enig letsel op. Zijn fiets raakte zwaar beschadigd. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie Leidschendam-Voorburg middels het algemene telefoonnummer 0900-8844. Anoniem bellen kan ook. Dit telefoonnummer is 0800-7000.

Snelheidscontrole

Wassenaar Bij een snelheidscontrole op de Deijlerweg 20 januari tussen 17.30 uur en 23.00 uur controleerde de politie 79 automobilisten. Negen bestuurders reden te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 72 km/u terwijl de maximumsnelheid 50 km/u is. De snelheidsovertreders kunnen een bekeuring tegemoet zien.

Politie controleert fietsverlichting in het Westland

Westland De politie controleerde dinsdag 21 januari tussen 07.00 en 08.00 uur op het Poeldijksepad in Honselersdijk en op de Hoornsekade in Den Hoorn de verlichting van fietsers. Van de gecontroleerde fietsersreden er 28 zonder licht. Zij kregen een bekeuring van 20 euro. De wijkagent van Honselersdijk, Lex van Dam, constateerde op zijn controlelocatie tevreden dat het merendeel van de fietsers wèl de juiste fietsverlichting voerde. Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Het gebruik van losse lampjes is wel aan enkele voorwaarden gebonden:

De losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd

Op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug

De losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op zijn rug dragen

Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn

Er worden geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden. Meer informatie staat op de internetsitewww.losselampjesmogenook.nl.

Heterdaad, bel 112

Delft De politie hield woensdagochtend 21 januari kort na middernacht twee Rotterdammers aan op verdenking van woninginbraak. Agenten kregen een melding van een bewoner die wakker werd van inbrekersgeluiden. De 46-jarige bewoner ging op onderzoek uit en kwam in zijn huis de twee Rotterdammers tegen. Die gingen er bij het zien van de bewoner als een haas vandoor. De man belde direct 112 en gaf een uitgebreide beschrijving van de vluchtende verdachten. Tien politieagenten namen in de directe omgeving van het pand strategische posities in en wisten daardoor op de Buitenhofdreef een 27-jarige Rotterdammer aan te houden. De twee andere personen gingen er rennend vandoor. De achtervolgende agenten wisten uiteindelijk in de struiken achter de Haydenlaan een 35-jarige Rotterdammer aan te houden. De derde verdachte wist te ontkomen. De politie kent echter zijn identiteit doordat zijn legitimatiebewijs op de plaats van aanhouding achterbleef. De politie onderzoekt de zaak. De politie reageert verheugd op een toenemende bereidheid van burgers om in geval van een heterdaad situatie 112 te bellen. Bel 112, daar pak je daders mee.

Man veroorzaakt aanrijding

Delft Een 24-jarige automobilist was dinsdag 20 januari om 22.00 uur indirect de oorzaak van een ongeval op de Kruithuisweg. De 24-jarige ergerde zich aan een achter hem rijdende automobilist die de man met zijn auto enkele lichtsignalen gaf, uit onvrede over een eerdere verkeerssituatie. Dat was voor de 24-jarige kennelijk voldoende om midden op de weg te stoppen en verhaal te gaan halen bij de achter hem rijdende bestuurder. Die kon nog wel op tijd stoppen. Een daarachter rijdende automobilist kon dat niet en botste op de achterste auto. De politie wist de situatie te normaliseren en maakte proces-verbaal tegen de 24-jarige op wegens het nodeloos in gevaar brengen van het overige verkeer.

Politie controleert fietsverlichting in Pijnacker

Pijnacker De politie controleerde dinsdagochtend 20 januari tussen 07.00 en 08.00 uur op de Veenweg de verlichting van fietsers. Van de gecontroleerde fietsers reden er dertien zonder licht. Zij kregen een bekeuring van 20 euro. Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Het gebruik van losse lampjes is wel aan enkele voorwaarden gebonden:

De losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd

Op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug

De losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op zijn rug dragen

Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn

Er worden geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden. Meer informatie staat op de internetsitewww.losselampjesmogenook.nl.

Jongen (12) jaar verongelukt

Zoetermeer Een 12-jarige fietsertje verongelukte dinsdag 20 januari bij een verkeersongeval in zijn woonplaats. Het tragische ongeval gebeurde op de kruising met de Eerste Stationsstraat en de Karel Doormanlaan. De jongen raakte bekneld onder de aanhanger van een rechtsafslaande vrachtwagen, bestuurd door een 21-jarige man uit Emmer-Compascuum. De politie onderzoekt de juiste toedracht en heeft de vrachtauto in beslag genomen. Bureau Slachtofferhulp ontfermde zich over hevig ontdane omstanders.