Gerechtelijke organisatie

Zondagsopenstelling winkels in Roosendaal herroepen

Den Haag, 21 januari 2009 - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft bij uitspraak van 21 januari 2009 een besluit van burgemeester en wethouders van Roosendaal herroepen. Bij dit besluit was met toepassing van de "toerismebepaling" uit de Winkeltijdenwet toestemming verleend voor zondagsopenstelling van de winkels in het gebied Rosada/de Stok gedurende 58 zon- en feestdagen per kalenderjaar.

Het CBb heeft in de uitspraak geen overwegingen gewijd aan de toeristische aantrekkingskracht van het gebied Rosada/de Stok. Evenmin is in algemene zin ingegaan op de vraag in welke gevallen toepassing mag worden gegeven aan de "toerismebepaling".

Geoordeeld is dat de raad van de gemeente Roosendaal zijn bevoegdheid om vrijstelling te verlenen van de bepalingen van de Winkeltijdenwet die winkelopenstelling op zondag verbieden, niet had mogen overdragen aan burgemeester en wethouders. Van die aan hen overgedragen bevoegdheid hadden burgemeester en wethouders dus geen gebruik mogen maken. De toestemming is daarom ten onrechte verleend.

Het is nu wederom aan de gemeenteraad om over zondagsopenstelling van de winkels in het gebied Rosada/de Stok te beslissen.

LJ Nummer

BH0408

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven Datum actualiteit: 21 januari 2009 Naar boven