Provincie Groningen

Minister Bert Koenders in gesprek met Groningers 21 januari 2009

Minister Koenders ging afgelopen maandag 19 januari in gesprek in het provinciehuis over ontwikkelingssamenwerking. Gedeputeerde Pim de Bruijne ontving de minister, samen met Alie van der Schaaf, directeur van COS Groningen. De bijeenkomst vond plaats op verzoek van de minister. Verschillende partijen lichtten hun bijdrage aan internationale samenwerking vanuit hun bedrijf, stichting of gemeente toe. Koenders was blij verrast door de verschillende vernieuwende initiatieven, en noemde de provincie Groningen een voorloper en een goed voorbeeld voor de rest van het land.

Onderwerpen die op de bijeenkomst aan de orde kwamen waren biomassa en duurzame energie in Afrika, de Fairtrade campagne van de gemeente Groningen, designproducten geïmporteerd uit Mongolië en Namibië, stages van MBO studenten in Nicaragua en Burkina Faso, de Millennium gemeentecampagne en internationaal duurzaam ondernemen.

De minister gaf aan draagvlakversterking belangrijk te vinden, zeker waar het gaat om creatieve allianties tussen verschillende sectoren, zoals in Groningen. Hij was onder de indruk van het feit dat de provincie mondiale bewustwording al vanaf 1971 ondersteunt. Een provincie met een dergelijke traditie vormt een betrouwbare partner voor allen die vanuit de regio werken aan betrokkenheid.

Naar aanleiding van de bijeenkomst heeft Koenders de partijen uitgenodigd om hun mening te geven over het beleid met betrekking tot draagvlakversterking, om de landelijke evaluatie van dit beleid zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. COS Groningen gaat samen met de provincie Groningen binnenkort gehoor geven aan deze oproep.

Minister Bert Koenders in gesprek met Groningers

Minister Bert Koenders in gesprek met Groningers

21 januari 2009