Politie IJsselland

Doorbraak in onderzoek

Vier jongeren verantwoordelijk voor brand in Borgloschool

Deventer, 21-01-2009 o Twee jongens uit Deventer (16 en 17 jaar) hebben dinsdag 20 januari bekend verantwoordelijk te zijn voor de brand in de Borgloschool aan de Koningin Wilhelminalaan tijdens de jaarwisseling van 2007/2008. Zij werden maandag 19 januari aan het eind van de middag aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten op het bureau. De jongens bekenden dat de brand is ontstaan door hun vuurwerk.

De school werd in de nacht van 31 december 2007 op 1 januari 2008 door brand verwoest. Omdat er rekening werd gehouden met brandstichting deed de politie geruime tijd uitgebreid onderzoek. Uiteindelijk waren er geen aanknopingspunten meer, waarop werd besloten het onderzoek op te schorten tot zich nieuwe ontwikkelingen zouden voordoen. Dat gebeurde begin januari. Op basis daarvan kwam het rechercheonderzoek in een stroomversnelling.

Op 19 januari werden in eerste instantie een 14-jarige en een 16-jarige jongen uit Deventer als verdachte gehoord. Zij bekenden dat zij samen met de twee andere jongens bij de school waren geweest in de betreffende nieuwjaarsnacht en legden een verklaring af. De Officier van Justitie zal later bepalen op welke wijze de zaak tegen hen zal worden afgewerkt. Dezelfde middag zijn de 16- en 17-jarige jongen aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. In hun verklaring gaven zij aan met vuurwerk te hebben geëxperimenteerd bij de school, waardoor een ruit brak. Waarschijnlijk is de brand ontstaan in een gordijn dat vlam vatte door rondvliegende vonken met het desastreuze gevolg dat de school grotendeels verwoest werd.

De jongens blijven in verzekering. Donderdag 22 januari worden zij voorgeleid aan de rechter-commissaris.