Gemeente Lochem


B&W stelt gemeenteraad voor 25 miljoen euro ter beschikking te stellen voor nieuw gemeentehuis

Op 13 januari besloot B&W om het voorstel voor de bouw van een nieuw gemeentehuis aan de Hanzeweg 8/9 in Lochem aan de gemeenteraad voor te leggen. In dit voorstel voor de raad staat onder meer het programma van eisen, de financiële onderbouwing en het benodigde krediet. Ook komt de relatie met de schouwburg aan de orde. Op 9 februari neemt de gemeenteraad een besluit over het plan. Tevens staat dan het Masterplan voor Etalage naar de Toekomst op de agenda. De bouw van het nieuwe gemeentehuis is het eerste onderdeel van het Masterplan, maar staat wel op zichzelf in de besluitvorming.

De raad gaf op 1 juli jl. de opdracht om een voorstel te maken voor de realisatie van een nieuw gemeentehuis aan de Hanzeweg 8/9 in Lochem. Het plan voor het gemeentehuis is verder uitgewerkt en ligt er nu een programma van eisen en een financiële onderbouwing. Komende maanden wordt verder onderzoek gedaan naar het inpassen van de schouwburg en/of andere functies in het gebouw of elders in het Etalage-gebied.

Kosten
De raad heeft als voorwaarde meegegeven dat de jaarlijkse huisvestingskosten van het nieuwe gemeentehuis niet hoger mogen zijn dan in de huidige situatie. De investering voor de nieuwbouw bedraagt 25 miljoen euro. Het raadsvoorstel is doorberekend en de jaarlijkse huisvestingslasten voor de gemeente stijgen niet. In een plusvariant van ca 0,5 miljoen extra wordt al vast vooruitgelopen op het toekomstige "aanritsen" van andere functies.

Programma van eisen
Het gemeentehuis moet het 'hart van de democratie' uitstralen en 'samen werken' staat centraal. Zo moet het gebouw voor burgers makkelijk toegankelijk, veilig en laagdrempelig zijn. Daarnaast moet het nieuwe gemeentehuis op de toekomst voorbereid zijn. Dat betekent dat het gebouw flexibel is en dat er rekening gehouden wordt met het digitale tijdperk. Het gebouw krijgt een gemiddeld afwerkingniveau. De ambitie is verder dat het gebouw duurzaam wordt.

Dienstverlening
De afgelopen maanden hebben verschillende werkgroepen hard gewerkt aan het programma van eisen. Daarbij werd een aantal keuzes gemaakt. Een hiervan is dat er een publiekscentrum komt in het nieuwe gemeentehuis in Lochem, om van daaruit de burgers optimaal van dienst te kunnen zijn. De afdeling Publiekszaken wordt zo klantvriendelijk mogelijk ingericht. Verder gaan we onderzoeken of er een informatiepunt of virtuele loket in dorpen moet komen.

Combinatie multifunctionele accommodaties nog in onderzoek B&W stellen de gemeenteraad voor om het komende half jaar met een aantal partijen nader onderzoek te doen naar de haalbaarheid van de combinatie van een gemeentehuis met de bouw van een nieuwe schouwburg, en andere functies zoals bijvoorbeeld bibliotheek, muziekschool, sociaal cultureel werk en de Muzehof. Dat kan aansluitend aan of geïntegreerd in het gemeentehuis. Het voorstel is om in het ontwerp vast rekening te houden met deze mogelijkheden.

Ontwerp
Als de raad een positief besluit heeft genomen over het gemeentehuis, is de volgende stap de keuze van een architect. We bekijken nu welke procedure de gemeente daarvoor gaat lopen.