Kabinetsreactie op doorlichting Pieter Baancentrum

Nieuwsbericht | 21-01-2009

Op 24 april 2008 vond naar aanleiding van berichtgeving in de media een spoeddebat plaats over het Pieter Baancentrum (PBC). Het debat richtte zich met name op de kwaliteit van de rapportages, het beleid rondom de moeilijk onderzoekbaren en de rapportprijs. Tijdens dit debat heeft staatssecretaris Albayrak toegezegd de Tweede Kamer te informeren over de exploitatielast van het PBC en een doorlichting uit te laten voeren door de Inspectie voor de Sanctietoepassing (ISt). Vanwege de specifieke functie van het PBC heeft de ISt deze doorlichting samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGz) verricht. Het inspectierapport is inmiddels aan de Tweede Kamer aangeboden.

De inspecties constateren dat er in de afgelopen jaren is geïnvesteerd in de kwaliteit van de rapportages en dat hiervan ook resultaten zichtbaar zijn. De rapportages komen tot stand door middel van evidence based methoden en technieken.

In 2006 is gestart met de reorganisatie en herstructurering van het PBC aan de hand van een ontwikkelplan voor drie jaar. Inmiddels is twee jaar aan de uitvoering van dit plan gewerkt en zijn er verschillende resultaten zichtbaar, zo concluderen ook beide inspecties. Het eindresultaat is echter nog niet bereikt. In 2009 zal het NIFP de herstructurering, met behulp van de bevindingen uit dit onderzoek, verder optimaliseren.