D66

Kabinet moet winkeltijden juist nu niet beperken

21 januari 2009

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham wil dat het kabinet het voorstel om de koopzondagen te beperken, intrekt of in ieder geval in de ijskast zet. Dat zei de sociaal-liberaal vandaag tijdens een door D66 aangevraagd spoeddebat in de Tweede Kamer. Van der Ham vindt dat het kabinet juist in deze tijden van economische onzekerheid geen maatregel moet doorvoeren die mogelijk 15.000 tot 20.000 mensen hun baas kost.

Ideologische verblinding

Van der Ham: "De komende twee jaar zal de werkloosheid al met 200.000 mensen toenemen tot 600.000 door de kredietcrisis. Daar nog eens

20.000 werklozen aan toevoegen door de winkeltijden te beperken zou ideologische verblinding zijn."

Koude grond

Van der Ham stelde nadrukkelijk zijn vraagtekens bij de reactie van de minister op de cijfers van het Platform Detailhandel Nederland. Hij sprak over "een economische redenering van de koude grond". Van der Hoeven zei onder meer dat beperking van het aantal koopzondagen geen invloed heeft op de economie, `want mensen kunnen een euro maar één keer uitgeven'.

Economie in een notendop

Van der Ham: "Mijn mond viel open bij die woorden van de minister. Voor velen is de koopzondag immers een uitje, waarin extra geld uitgegeven wordt. Bovendien zullen mensen in de grensstreek hun boodschappen aan de andere kant van de grens doen. Die euro's zijn we dus gewoon kwijt. Tot slot moeten we in deze tijden consumenten aanmoedigen hun geld te besteden en de mogelijkheden daartoe juist niet inperken." De sociaal-liberaal eindigde zijn betoog met een ludieke actie: hij bood de minister het boekje Economie in een notendop van econoom Arnold Heertje aan.