Gemeente Brummen


Druk bezochte burgerdebat in Eerbeek

(Oorspronkelijke publicatie datum: 21-01-2009)

Veel deelnemers dachten na over
de toekomst van Eerbeek

Maandagavond 19 januari jl. bezochten circa 100 bewoners en ondernemers van Eerbeek het Burgerdebat over het centrumplan Eerbeek. Dit is het begin van een interactief traject om gezamenlijk te komen tot een zogenaamd Masterplan voor het centrum. De planning is dat deze voor de zomer gereed is en aan de raad kan worden voorgelegd.

Workshops
Door middel van workshops dachten de deelnemers na over de toekomst van het centrum van Eerbeek. Dat gebeurde aan de hand van vijf themas: ondernemen, stedenbouw, toerisme, voorzieningen en verkeer & verblijf. De workshops leverden veel bouwstenen op waarmee het stedenbouwkundig bureau Kuiper & Compagnons aan de slag gaat om een eerste schets te maken. Op (waarschijnlijk) woensdag 4 maart presenteert het bureau deze schets en geeft aan wat er met alle wensen, opmerkingen en adviezen van bewoners en ondernemers gedaan is.

Wat zijn de wensen?
We kunnen in dit artikel niet alles noemen, maar geven een impressie. Uit de workshops kwam duidelijk naar voren dat bewoners en ondernemers graag een bruisend centrum willen dat ook een verblijfsfunctie heeft. Waar het gezellig toeven en winkelen is, maar waar je ook op een terrasje wat kan drinken. Een centrum met een dorps karakter. En om het centrum niet alleen binnen de winkelopeningstijden levendig te houden, is een combinatie met woningen aan te raden. Ook voor toeristen moet er wel wat gebeuren: nu is voor hen vaak niet duidelijk waar het centrum is en is er een wirwar van informatieborden. Ook is de toegangsroute naar het centrum onaantrekkelijk en dat geldt ook voor aankomst met de trein. Hier liggen dus volop kansen. Ook het zichtbaar maken van de beek is een kans, waarbij wel werd aangegeven dat het waterpeil erg laag is zomers. Wat betreft het verkeer en parkeren kwam naar voren dat dit in ieder geval anders moet om het stadshart aantrekkelijk te houden. Ondergronds parkeren is misschien een optie evenals een andere routing. Veiligheid is ook belangrijk, ook voor fietsers en voetgangers valt er veel te verbeteren. Een multifunctioneel centrum, waar bijvoorbeeld culturele organisaties en de bibliotheek zijn ondergebracht, is zeker een interessante optie. Clustering van welzijnsvoorzieningen nabij het centrum is eveneens een kans. De gemeente kreeg het advies mee om niet alleen aan ouderen, maar ook aan de tieners te denken.

Al eerder plannen gemaakt
Wethouder Eef van Ooijen gaf de aanwezigen een groot compliment voor hun enthousiaste inzet. Het leverde de gemeente en het stedenbouwkundig bureau veel informatie op om verder te gaan. Van Ooijen gaf ook aan waarom dit burgerdebat nu plaatsvindt en hoe deze zich verhoudt tot eerdere onderzoeken. Een aantal jaren geleden werd bekend dat het Kerstenterrein vrij zou komen. Dat leidde tot een onderzoek met als doel om met de provincie te kijken naar de financiële kant van de verplaatsing van de machinefabriek. Vervolgens vond een verkenningsstudie plaats met als centrale vraag wat de kaders zijn voor de ontwikkeling van het centrum. Hoe zit het bijvoorbeeld met de geluidzonering. Alles samen leidde vorig jaar tot een intentieovereenkomst met drie partners (Woningstichting Eerbeek, Rabo Bouwfonds en Roosdom Tijhuis). Daarmee was de weg vrij om nu tot concrete plannen te komen voor het centrum. De gemeente wil dit samen met bewoners en ondernemers doen. Deze avond was daar de eerste aanzet van. De grote opkomst getuigt van draagvlak voor deze aanpak.

Werkgroep
Tijdens de avond konden ondernemers en bewoners zich opgeven voor een werkgroep die de komende tijd het interactieve proces gaat volgen en hierover de gemeente adviseert.

Vragen?
Wilt u meer informatie, neem dan contact op met de heer J. Asma, gemeentelijk projectleider. Hij is bereikbaar via telefoonnummer (0575) 56 82 33 of mailadres eerbeek-centrum@brummen.nl. Uiteraard kunt u ook terecht op de speciale projectpagina over het centrumplan Eerbeek.