Gemeente Dongen

Uitspraak Raad van State

De Raad van State heeft op woensdag 21 januari uitspraak gedaan inzake het hoger beroep van de Stichting St. Joseph Blijft! tegen de voorgenomen sloop van het St. Josephkerkgebouw. De gemeente Dongen heeft volgens het hoogste rechtsorgaan in bestuursrechtelijke geschillen de procedure in alle zorgvuldigheid doorlopen.

,,We hebben de uitspraak steeds met vertrouwen tegemoet gezien. Dat vertrouwen is nu bevestigd. Wij begrijpen dat de teleurstelling groot is bij de stichting. Maar we hopen en rekenen erop dat men zich nu neerlegt bij de feiten. We zijn als gemeentebestuur nu in staat te gaan realiseren wat belangrijk is voor de Dongense gemeenschap, aldus wethouder Joop Velthoven. Hij spreekt namens het college van de gemeente Dongen.

De voorbereidingen voor de bouw van een multifunctioneel centrum (MFC) op de plaats van de Joseph-locatie zijn al geruime tijd in volle gang, net als het sluiten van de centrumring die belangrijk is voor de afwikkeling van (auto-)verkeer in de dorpskern. Op 31 maart 2005 besloot de gemeenteraad van Dongen met ruime meerderheid van stemmen tot nieuwbouw van het MFC op de Joseph-locatie na een uitgebreide discussie in de Dongense samenleving.

Tot de toekomstige gebruikers behoren tal van verenigingen, organisaties en instellingen, zoals Musis Sacrum, Muziekinstituut Dongen en Gilze-Rijen, Oriëntatie, Stichting Richting, Zorgloket Wmo, Thebe Thuiszorg. Ook zal het MFC dienen als centrale ontmoetingsplaats voor inwoners van de gemeente Dongen. In de grote zaal worden theater- en culturele voorstellingen geprogrammeerd. De Stichting DonckHuys zal optreden als exploitant van het MFC. Het MFC is een gezamenlijke ontwikkeling van gemeente Dongen en woningcorporatie Vieya.

Volgens de voorlopige planning - zoals bekend gemaakt op 1 september van het vorig jaar toen architectenbureau Diederendirrix werd gepresenteerd als ontwerpers van het MFC zou de ontwerpfase medio 2009 gereed moeten zijn. Na bestek bouwplan, aanbesteding en bouwrijp maken kan dan in najaar 2010 worden begonnen met de bouw van het MFC, waarna oplevering in begin 2012. Een en ander was sterk afhankelijk van de uitspraak van de Raad van State, zoals die nu is gedaan. Het is nog onduidelijk wanneer daadwerkelijk wordt begonnen met de sloopwerkzaamheden van het gebouw St. Josephkerk. Eerst volgt een proces van aanbesteding, daarna dient de aannemer een planning te maken.

In de tussentijd wil het college graag in overleg treden met de Stichting St. Joseph Blijft! Op korte termijn zal daartoe een uitnodiging uitgegaan.
,,Het is voor beide partijen goed als we rechtstreeks in contact treden met elkaar en om de tafel gaan zitten. Dan kunnen we samen bepraten welke stappen er wanneer de komende tijd gezet gaan worden. Ook de buurtbewoners van de Josephlocatie kunnen er op rekenen dat we hen zorgvuldig en met maatwerk op de hoogte zullen houden, aldus wethouder Velthoven.
Binnenkort wordt het voorontwerp van het bestemmingsplan ter inzage gelegd. Tevens zal er een informatieavond worden gehouden.

Uitspraak
De volledige uitspraak van de Raad van State is in te zien door hier te klikken.