Gemeente Haaksbergen


Veiligheidsmonitor 2008
21-01-2009 Veiligheidsmonitor 2008
De inwoners van de gemeente Haaksbergen voelen zich in het algemeen steeds veiliger in hun gemeente. Dat blijkt uit de resultaten van het leefbaarheid- en veiligheidonderzoek zoals dat vorig jaar voor de vierde keer in onze gemeente is uitgevoerd. De Veiligheidsmonitor 2008 geeft onder meer ook aan dat de inwoners minder buurtproblemen ervaren dan in 2005, toen ook een zelfde onderzoek werd uitgevoerd.

Het onderzoek naar het leefbaarheid- en veiligheidsgevoel van de Haaksbergse inwoners werd eerder in 2001, 2003 en 2005 gehouden. Twee studenten van de afdeling Veiligheidskunde van de Saxion Hogeschool voerden vorig najaar het vierde onderzoek uit in de vorm van een stageproject. Nadat het onderzoek vorige week door hen werd afgerond, namen burgemeester en wethouders deze week officieel kennis van de resultaten van de Veiligheidsmonitor 2008.

Totaal ongeveer 4.000 inwoners ontvingen vorig jaar een vragenformulier over het leefbaarheid- en veiligheidsonderzoek. Bijna 1.850 inwoners stuurden het formulier ingevuld terug. Daarmee was er een hoge respons van 47 procent. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de waardering van Haaksbergenaren voor de leefbaarheid en sociale cohesie onveranderd hoog is gebleven. De woonomgeving, leefbaarheid en veiligheid in onze gemeente scoren goed met een gemiddeld rapportcijfer van 7,6. Bij het vorige onderzoek was dat 7,1. Het rapportcijfer dat mensen gemiddeld voor hun buurt geven, blijft met 7,6.redelijk hoog. Dit cijfer is opgebouwd uit drie rapportcijfers: woonomgeving (7,8), leefbaarheid (7,6) en veiligheid (7,3).

Minder onveilig
Volgens de Veiligheidsmonitor voelen de inwoners zich steeds minder onveilig in Haaksbergen. Bij het laatste onderzoek gaf 17% aan zich wel eens onveilig te voelen. Bij het vorige onderzoek in 2007 lag dat percentage op 23% en in 2001 en 2003 was dat aantal met 29% nog hoger.
Buurtproblemen, zoals vermogensdelicten, verkeersoverlast, dreiging, overlast en verloedering, komen volgens de ondervraagde inwoners minder voor dan in 2005.

Grootste overlast
Te hard rijden wordt, net als in voorgaande jaren, nog steeds als grootste probleem ervaren. Ook overlast van hondenpoep, parkeeroverlast en rommel op straat staan nog steeds in de `top 5' van grootste ergernissen.

Vernieling auto's
De onderzoeksresultaten laten een toename zien van het aantal vernielingen aan auto's met 33 procent ten opzichte van het onderzoek in 2005. Ook het aantal vernielingen of diefstallen van een fiets is sinds het onderzoek in 2005 gestegen (met 8%). Voor de overige delicten - zoals portemonneediefstal, vernielingen, bedreigingen en mishandelingen - valt te melden dat deze allemaal zijn afgenomen ten opzichte van 2005.

De tevredenheid over het totale functioneren van de politie nam ten opzichte van 2005 toe van 30 naar 40%. Daarentegen oordelen inwoners van Haaksbergen steeds minder positief over de beschikbaarheid van de politie. De dalende lijn is al sinds het eerste onderzoek in 2001 begonnen.

Gemeente
Van de bewoners van Haaksbergen vindt 40% dat de gemeente voldoende aandacht heeft voor het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid. Ook vindt 32% dat de buurt betrokken wordt bij de aanpak van leefbaarheid en veiligheid. Beide percentages liggen lager dan in 2005, maar wel hoger dan in 2001 en 2003. Meer bewoners dan in 2005 oordelen bij het laatste onderzoek positief over het onderhoud van de groenvoorzieningen, het schoonhouden van straten, pleinen en speelmogelijkheden voor kinderen.

En ook zijn steeds meer inwoners van Haaksbergen op de hoogte van de aanwezigheid van stadswachten en vinden ze dat de stadswachten een positief effect hebben op de verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in de buurt (40%). In 2005 lag dit percentage nog op 34%.

Lees hier de complete Veiligheidsmonitor 2008 (pdf | 2,1 Mb)