Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 21 januari 2009

Voorbereiding herinrichting straten en pleinen NW Binnenstad Kwaliteitsverhoging van de openbare ruimte

Het Alkmaarse college heeft de uitgangspunten voor de herinrichting van straten en pleinen in noordwest binnenstad vastgesteld. Dat is nodig om ontwerpen te kunnen maken voor de openbare ruimte. De uitgangspunten zijn gericht op het verhogen van de kwaliteit van de inrichting van het openbare gebied.

De uitgangspunten hebben zowel betrekking op de verkeerscirculatie, de functies (winkel- en woongebied, bevoorrading, inpassing warenmarkt en kermis etc.) en de te gebruiken materialen (bestrating, verlichting, straatmeubilair).

Woon- en winkelfuncties

De noordwest binnenstad heeft een belangrijke woon- en winkelfunctie. Door herinrichting van de openbare ruimte in dit gebied (Gedempte Nieuwesloot, Hofplein en omgeving) realiseert de gemeente een flinke kwaliteitsimpuls. De pleinen veranderen in verblijfsgebieden voor voetgangers, waar men kan recreëren en de auto te gast is.

Een belangrijk onderdeel van de herinrichting is ook de verbinding van de (historische) binnenstad met Overstad. Hierbij is het van belang dat de binnenstad en Overstad zowel fysiek als functioneel naadloos in elkaar overgaan. Zo worden bewoners en bezoekers gestimuleerd om vanuit de binnenstad een bezoek aan Overstad te brengen, en andersom.

Verkeerscirculatie
Er zijn keuzes gemaakt over de verkeerscirculatie in dit deel van de binnenstad. Aanpassingen zijn o.a.:
. Eenrichtingsverkeer op de Kanaalkade van west naar oost tussen de Sint Sebastiaanstraat en Kaarsenmakersgracht
. Tweerichtingsregiem Kanaalkade tussen Sint Sebastiaanstraat en Paternosterstraat
. Afsluiting van de Peperstraat en Voordam vanaf de Dijk
. Afsluiting van de Dijk ter hoogte van de Achterdam

Parkeervrije straten en pleinen
De Paardenmarkt, Hofplein en het Doelenveld worden op termijn parkeervrij gemaakt. In noordwest binnenstad verdwijnen er dan ongeveer 260 parkeerplaatsen (130 voor bewoners en 130 voor bezoekers). Voor de bewoners in de binnenstad worden 130 parkeerplaatsen gereserveerd in de parkeergarage Kanaalschiereiland. De bewonersorganisaties hebben aangegeven dat de bewoners daar niet toe bereid zijn als de huidige tarieven van kracht blijven. Hiervoor werkt de gemeente een oplossing uit in het kader van de nieuwe beleidsnota 'Parkeren in Balans'. Met het oog op het wegvallen van de parkeerplaatsen voor bezoekers is in het verleden het Parcadeterrein op Overstad aangelegd (330 parkeerplaatsen). Ook kunnen bestaande parkeergelegenheden beter worden benut (o.a. ondergrondse parking Noorder Arcade).

Ontwerpen herinrichting
Op basis van de nu gekozen uitgangspunten worden er ontwerpen gemaakt voor de her in te richten straten en pleinen. Hierbij houdt de gemeente, qua materiaalgebruik, rekening met het beeldkwaliteitsplan van de binnenstad. Vervolgens worden de ontwerpen besproken met de verschillende bewoners- en ondernemersorganisaties. De uitvoering van de werkzaamheden vindt gefaseerd plaats en start eind van dit jaar.