Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 21 januari 2009

College werkt mee aan nieuwe fietsenstalling bij station Alkmaar Noord

Het Alkmaarse college wil meewerken aan de plannen van Prorail voor een grotere bewaakte fietsenstalling bij station Alkmaar Noord. Dit is hard nodig omdat er op dit moment onvoldoende stallingsmogelijkheden zijn. De bestaande stalling is provisorisch en te klein, waardoor er overal fietsen staan.

Prorail wil, in het kader van het landelijke programma Ruimte voor de fiets, een nieuwe stalling bouwen. De nieuwe fietsenstalling biedt plek aan ongeveer 620 bewaakte plaatsen. Daarnaast komen er rond het station zo'n 700 onbewaakte plaatsen. De uitbreiding van stalllingsmogelijkheden, die voldoende is voor de komende jaren, betekent een enorme verbetering voor de treinreizigers die met de fiets naar het station komen. Op dit moment zijn er 150 bewaakte plaatsen en 170 onbewaakte plaatsen. Verwacht wordt dat met de uitbreiding een einde komt aan de fietschaos rond station Alkmaar Noord.

Exploitatie
Prorail verzorgt de bouw en het onderhoud van de fietsenstalling. Het beheer zal waarschijnlijk door NS-fiets worden uitgevoerd. Het beheer van een bewaakte stalling is echter duur en is daardoor alleen mogelijk met medewerking van de gemeente. Op dit moment zijn de onderhandelingen tussen Prorail, NS-fiets en de gemeente Alkmaar nog in volle gang, maar alle partijen verwachten daar uit te komen.

Openingstijden
Doordat de onderhandelingen nog plaatsvinden, zijn er nog geen afspraken gemaakt over de definitieve openingstijden. Deze zullen wel ruimer worden dan bij de bestaande stalling. Omdat vooral forenzen station Alkmaar Noord gebruiken worden de openingstijden daarop afgestemd.

Uitvoering
Voordat de bouwvergunning verleend kan worden moet de bouwaanvraag in procedure gebracht worden. Als alles volgens planning verloopt start in het najaar de bouw gestart en kan de stalling eind dit jaar gereed zijn.