Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over de noodpakketten en de `Denk vooruit' campagne.

16 januari 2009

Antwoorden op kamervragen van het lid Kuiken (PvdA) over de noodpakketten en de `Denk vooruit' campagne, ingezonden 16 december 2008.


1. Vraag

Hoe heeft het kunnen gebeuren dat de start en beëindiging van de campagne niet synchroon loopt met het beschikbaar zijn van de noodpakketten in de winkel?


1. Antwoord

De nieuwe Denk Vooruit-campagne is gestart in november 2008. Doel is mensen erover na laten denken of ze zijn voorbereid op een mogelijke ramp of een kleiner incident zoals een stroomstoring. Een kant-en-klaarpakket is niet het uitgangspunt van de campagne. Om voorbereid te zijn, zou het goed zijn als mensen nagaan of ze de producten in huis hebben en zoniet deze producten in huis halen. Te denken valt dan aan een radio (op batterijen of opwindbaar), een zaklamp, warmhouddekens. Het is echter niet nodig om deze producten als pakket af te nemen, alleen al omdat mensen een aantal producten van de lijst misschien al in huis hébben. De overheid heeft dan ook geen exclusieve afspraken gemaakt over noodpakketten voor burgers, en geen opdrachten verstrekt. Wel hebben we geconstateerd dat veel burgers behoefte hadden aan kant en klare pakketten, omdat dit gemakkelijk is. Daarom is in oktober 2008 een groot aantal bedrijven aangeschreven en gewezen op de mogelijkheid om in te spelen op de campagne en noodpakketten op de markt te brengen. Via internet zijn inmiddels al verschillende pakketten verkrijgbaar. Een aantal daarvan heeft ook een Denk Vooruit logo omdat de leveranciers hebben verzocht hun pakket te laten testen aan de eisen en hieraan bleken te voldoen.


2. Vraag

Bent u voornemens om hierop nadere actie te ondernemen? Zo ja, welke en hoeveel geld is hiermee gemoeid? Zo neen, waarom niet?


2. Antwoord

Een kant-en-klaarpakket is niet het uitgangspunt van de campagne, dus zal er ook geen nadere actie worden ondernomen. Wel is het zo dat de campagne nog enige tijd doorloopt bijv. via internet en via abri's en dat er ook in de campagne van dit jaar aandacht wordt besteed aan de voorbereiding van burgers op rampen en incidenten.

Toelichting: Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Van Raak (SP), ingezonden 16 december 2008 (vraagnummer 208090792).
Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties