Gemeente Castricum

Castricum tekent voor verwijsindex risicojongeren

De gemeente Castricum tekent net als vele andere Noord-Hollandse gemeenten een akkoord met de provincie Noord-Holland over de invoering van de verwijsindex risicojongeren. Het college van burgemeester en wethouders heeft hiertoe besloten.

De provincie heeft het initiatief genomen om te komen tot een snelle aanschaf en implementatie van één uniformsysteem voor een Verwijsindex in de provincie NH. Dit systeem dient wettelijk in 2009 in gebruik te zijn. De invoering ervan is een gemeentelijke taak.

Een verwijsindex voor risicojongeren is een systeem dat risicomeldingen van jongeren tot 23 jaar registreert. Het doel is jongeren met problemen in de persoonlijke ontwikkeling in beeld te brengen. Jongeren worden aangemeld voor de verwijsindex als ze in contact komen met één van de organisaties in de jeugdketen. Het systeem meldt alleen dat iemand is aangemeld door een bepaalde organisatie, maar geeft in verband met de privacy verder geen inhoudelijke dossierinformatie. De verwijsindex is dus alleen een systeem dat meldingen doorgeeft aan de aangesloten organisaties.

De kracht van de verwijsindex is de koppeling van de vier belangrijkste ketens: onderwijs, justitie, zorg en werk & inkomen. Het is daarom cruciaal dat de belangrijkste ketenpartners in deze vier ketens bij het systeem zijn betrokken.

In het bestuurlijk akkoord tussen provincie en gemeenten zijn een aantal samenwerkingsafspraken vastgelegd.

De provincie verplicht zich tot de volgende:

* Provinciebrede aanbesteding van één systeem voor alle gemeenten;
* ondersteuning van gemeenten bij de implementatie van het systeem (zowel technisch als samenwerkingsafspraken: convenant/ protocol);
* beschikbaar stellen van kennis en advies;
* de provincie zal vanaf het moment van gunning tot en met 31 december 2009 de kosten voor hosting en beheer voor haar rekening nemen.;

* de provincie zal eveneens de kosten voor implementatie vanaf het moment van gunning tot en met 31 december 2009 voor haar rekening nemen.

De gemeente Castricum gaat de volgende plichten aan t.a.v. de verwijsindex:

* de gemeente draagt zelf de kosten van lokaal maatwerk van de verwijsindex en draagt zorg voor de uitvoering van de verwijsindex;

* vanaf 31 december 2009 zijn de verantwoordelijkheden overgedragen aan gemeente en zorgt Castricum voor de verdere continuering.

De tekst van het bestuursakkoord is te vinden op de gemeentelijke website www.castricum.nl.