Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


21 jan 2009

Het aantal `impulsovervallen' groeit

In steeds meer regio's in Nederland is sprake van een toename van overvallen. Het aantal straatroven is het afgelopen jaar juist gedaald. Gemeenten en politiekorpsen maken zich vooral zorgen over de toename van het aantal `impulsovervallers'.

Dit zijn met name jong overvallers die 's middags besluiten om 's avonds `even' een snackbar of tankstation te overvallen. Landelijk overvalcoördinator Paul Reijenga noemt het in een interview in de Volkskrant een `hype: slecht voorbereid, impulsief, hit and run'. Volgens hem gaat het om jongeren die op zoek zijn naar snel geld voor dure kleren of luxe gadgets en die er niet voor terugdeinzen om onder bedreiging van een vuurwapen een overval te plegen, ook al gaat het maar om een paar tientjes of honderdjes.

Toename overvallen
Het was in Tilburg de afgelopen anderhalve week acht keer raak. Een bakkerij was zelfs twee keer het doelwit. Hier zijn vorige week drie overvallers opgepakt, die binnen een half uur zowel de dierenwinkel als de drogisterij met postagentschap hadden overvallen. Ook het politiekorps Limburg-Noord meldt `een enorme piek aan overvallen de laatste weken'. De politie Limburg-Noord heeft afgelopen maandag een pakket van tien maatregelen gepresenteerd om het aantal overvallen een halt toe te roepen.

Alle overvalgegevens van 2008 worden door de overvalcoördinator nog op een rijtje gezet en geanalyseerd, maar het is wel duidelijk dat er in 2008 veel overvallen zijn gepleegd. De eerste elf maanden laten een stijging zien van 12 procent in vergelijking met de eerste elf maanden van 2007.

Nieuwe doelwitten en nieuwe dadergroep
Klassieke doelwitten als banken en juweliers zijn minder vaak het doelwit als gevolg van verscherpte veiligheidsmaatregelen. Nu zijn vooral horecabedrijven, supermarkten en andere winkels populair bij overvallers. Volgens de politie is 60 procent van de daders in de leeftijd van 18 tot 27 jaar en 12 procent van 14 tot 17 jaar. De daders behoren lang niet meer alleen tot de klassieke criminele bendes, waaronder die uit Oost-Europa. Ook de werkwijze wijkt af van de `klassieke' overvaller die eerst zijn doelwit en omgeving verkent.

Volgens Reijenga worstelt iedereen met de nieuwe dadergroep. Hij noemt het in de Volkskrant ook een maatschappelijk vraagstuk: "Bij sommigen is de opvoeding uit de hand gelopen. Ze hebben niet geleerd dat je niet mag stelen en dat je dat zeker niet met geweld mag doen."