Gemeente Apeldoorn

Datum 21-01-2009

Brandveiligheid kinderdagopvang in Apeldoorn onderzocht

De brandweer heeft het afgelopen jaar alle locaties voor kinderdagopvang in de gemeente Apeldoorn bezocht en gecontroleerd. De voorzieningen voor kinderdagopvang zijn de afgelopen jaren in aantal flink gegroeid. In Apeldoorn zijn in totaal 92 kinderdagopvangvoorzieningen. Daarvan zijn 33 kinderdagverblijven, 18 peuterspeelzalen, 28 buitenschoolse opvang voorzieningen (bso's) en 13 peuteropvangzalen.

Vooral het aantal kinderdagverblijven, waar kinderen van nul tot vier jaar de gehele dag aanwezig zijn, is sterk toegenomen. Deze kinderen kunnen zich in geval van brand of andere calamiteiten niet zelf redden. De brandweer heeft daarom besloten de brandveiligheidssituatie van deze voorzieningen te controleren. Een aantal van die kinderdagverblijven moet nog enkele maatregelen treffen om te voldoen aan de huidige wet- en regelgeving. Dit betreft onder meer de (geoefendheid van de) bhv-organisatie, de brandmeld- en ontruimingsinstallaties en de brandcompartimentering. De eigenaren van de kinderdagverblijven zijn hierop gewezen en moeten er voor zorgen dat ze aan de gestelde eisen voldoen. De brandweer zal volgend jaar controleren of dit ook daadwerkelijk gebeurd is.

De peuteropvangzalen zijn een nieuwe vorm van opvang waar peuters van twee tot vier jaar ook een 'dutje' kunnen doen en waar dus bedjes aanwezig zijn. Een aantal voorzieningen heeft een dubbelfunctie: in de ochtend is het lokaal een peuterspeelzaal en in de middag een bso.

De brandveiligheidssituatie van de peuteropvang, de peuterspeelzalen en de bso's is in het algemeen goed voor elkaar. Hier en daar kan nog wat verbeterd worden aan de bedrijfshulpverleningsorganisatie, maar omdat de kinderen allemaal zelfstandig kunnen lopen en er niet geslapen wordt, met uitzondering van de peuteropvang, kunnen zij bij een eventuele calamiteit tijdig naar buiten.

Einde persbericht