Gemeente De Ronde Venen


Plan voor realiseren Nat bedrijventerrein Amstelhoek verder onderzocht

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Ronde Venen heeft besloten om in samenwerking met de betrokken ondernemers en de provincie Utrecht het vervolgtraject voor het Nat bedrijventerrein Amstelhoek uit te werken. Dit betekent dat de gemeente samen met de betrokken ondernemers en de provincie de mogelijkheden voor een nat bedrijventerrein in Amstelhoek verder gaat onderzoeken. Wat de provincie Utrecht betreft past de ontwikkeling van een nat bedrijventerrein in het beleid van zogenoemde `blue ports'.

De betrokken ondernemers en de provincie Utrecht hebben aangegeven positief tegenover het project te staan. De provincie is enthousiast over het project en heeft het aangemerkt als blue port, oftewel een kansrijke binnenhaven om het goederenvervoer over water te stimuleren. De ondernemers hebben aangegeven mee te willen werken aan het onderzoek naar de haalbaarheid van het natte bedrijventerrein. Deze twee ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat het vervolgtraject wordt gestart.

De eerste stap in het vervolgtraject bestaat uit het onderzoeken van de mogelijkheden van het project om aan te sluiten bij het provinciale beleid voor `blue ports'. De gemeente en provincie overleggen daarna afzonderlijk met elke betrokken ondernemer. Er zal worden gekeken naar de huidige situatie van de ondernemers en hun toekomstplannen en de potenties van de locatie voor het goederenvervoer over water. Op basis hiervan wordt besloten of de ontwikkeling van een nat bedrijventerrein in Amstelhoek haalbaar is: zijn er voldoende mogelijkheden om de locatie te ontwikkelen? Bij een eventueel positief besluit wordt een projectgroep ingesteld bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente, provincie en ondernemers die zich zal bezighouden met de concrete uitwerking van een Nat bedrijventerrein in Amstelhoek.

Het project voor het natte bedrijventerrein in Amstelhoek is gericht op het verhuizen van vijf bedrijven uit de zand-, cement- en bulkindustrie. Op dit moment bevinden deze bedrijven zich in Amstelhoek, De Hoef, Mijdrecht en Vinkeveen. Om de overlast voor omwonenden te verminderen en de groeicapaciteit van de bedrijven uit te breiden, is voorgesteld een andere locatie voor deze bedrijven te zoeken. De bedrijven maken nu veelal gebruik van vrachtwagens voor de aan- en afvoer van goederen. Door gebruik te maken van vervoer over water zou aanmerkelijk milieuvoordeel te behalen zijn. Hierdoor is de keuze gevallen op het ontwikkelen van een zogenaamd `nat' bedrijventerrein in Amstelhoek.