Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 20 januari 2009

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: N 349 provinciale weg Almelo - Denekamp, gedeelte traverse Tilligte. Vaststelling ontwerp verbeteringsmaatregelen. (GM-beslissing d.d. 14-01-2009) Kenmerk: 2008/0173820

Gedeputeerde Staten stellen het plan vast waarin een aantal verbeteringsmaatregelen op de traverse Tilligte zijn opgenomen. Het plan is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente Dinkelland, een brede vertegenwoordiging van de bevolking van Tilligte en de regiopolitie Twente. De realisatie is voorzien in de eerste helft van 2009. Gedeputeerde Staten besluiten (zie 3) en informeren (zie 4).

Onderwerp: Adhesiebetuiging Foreco (GM-beslissing d.d. 15-01-2009) Kenmerk: 2009/0006801

Foreco Dalfsen BV heeft een subsidieaanvraag bij het Asian Facility fonds opgesteld voor een samenwerkings-project met Chinese partners. Gedeputeerde Staten hebben besloten deze aanvraag te ondersteunen door middel van een adhesie betuiging.

Onderwerp: Verzoek tot uitkoop ivm vestiging intensieve veehouderij (GM-beslissing d.d. 16-01-2009) Kenmerk: 2009/0001874

Gedeputeerde Staten hebben besloten om niet in te gaan op een verzoek van een bewoner van een landbouwontwikkelingsgebied om hem uit te kopen. De bewoner had de provincie hierom verzocht in verband met de voorgenomen vestiging van een varkenshouderij op een bestaande agrarische locatie nabij zijn woning. Het uitkopen van burgerwoningen in LOGs in dergelijke situaties is geen provinciaal beleid.

Onderwerp: Sluiting jacht en opschorten verleende ontheffingen (GM-beslissing d.d. 16-01-2009)
Kenmerk: 2009/0004292

Gedeputeerde Staten hebben besloten de Faunabescherming te berichten dat de weersomstandigheden op dit moment van dien aard zijn dat sluiting van de jacht en opschorting van verleende ontheffingen uit oogpunt van conditie en staat van instandhouding niet noodzakelijk is.

Onderwerp: Verzoek goedkeuring wijzigingen hoofdstuk 8 Uitvoeringsbesluit Subsidies Overijssel 2007 (GM-beslissing d.d. 16-01-2009)
Kenmerk: 2009/0003747

Gedeputeerde Staten vragen aan de minister van LNV goedkeuring op de wijzigingen van het Uitvoeringsbesluit Subsidies Overijssel met betrekking tot het landelijk gebied. Dit is een voorwaarde voor inwerkingtreding van deze wijzigingen in subsidiebepalingen.

Onderwerp: Vaststelling verleende subsidie project Watch! Out te Holtenbroek, gemeente Zwolle, op bedrag van betaald voorschot ad. ¤ 20.000,- ipv bedrag van verlening ¤ 25.000,-- (GM-beslissing d.d. 19-01-2009)
Kenmerk: 2009/0006023

Gedurende de periode 2003 t/m 2009 konden risicojongeren binnen het project Watch!Out bij toerbeurten worden ingezet als toezichthouder op herstructureringswerkzaamheden in hun wijk Holtenbroek. Het toezicht richtte zich op de bouwplaatsen en de omgeving daarvan. Ondanks het feit dat de wijk Holtenbroek profijt heeft gehad van het project, is het project voortijdig beëindigd per 1 januari 2007. De beoogde uitbreiding van het project naar andere herstructureringsgebieden in de gemeente Zwolle heeft niet plaatsgevonden. Op grond hiervan komen GS tot de conclusie dat de overeengekomen prestatie in beperkt mate is gerealiseerd. GS stellen daarom de verleende subsidie voor het project Watch! Out te Holtenbroek, gemeente Zwolle vast op ¤ 20.000. Dit is gelijk aan het betaalde voorschot; het verleende subsidiebedrag was ¤ 25.000.

Onderwerp: Opdrachtverlening aan mevr. B. van Oyen, strategisch marketeer festivalbeleid (GM-beslissing d.d. 19-01-2009) Kenmerk: 2009/0005865

Provinciale Staten hebben voor de periode 2009-2012 festivals in Overijssel een belangrijke positie in het cultuurbeleid toegekend. Festivals moeten gaan bijdragen aan de profilering van de provincie als een aantrekkelijk leef- en werkgebied. Om dit beleid uit te voeren is besloten een marketeer de opdracht te verlenen om de festivals en de daarbij behorende verbindende elementen provinciaal, landelijk en internationaal bekendheid te geven én een herkenbare positie in het provinciale economisch leven te geven. De voorgedragen kandidaat zal als strategisch marketeer in samenspraak met de intendant/kwartiermaker J. Meulman haar advies uitbrengen.

Onderwerp: Evaluatie Gouden Kansen Museum de Fundatie Kenmerk: 2008/0186827

Museum de Fundatie heeft verzocht de evaluatie van het plan Gouden Kansen, het reddingplan voor het museum zoals dat in 2006 werd vastgesteld, te laten plaatsvinden. Het museum licht schriftelijk toe in hoeverre de in Gouden Kansen gekozen strategie en ontwikkelingsrichtingen in de praktijk hebben uitgepakt. GS constateert dat de gekozen strategie en ontwikkelingsrichtingen tot zeer positieve resultaten hebben geleid en stemt in met de afronding van het plan Gouden Kansen. GS adviseert Provinciale Staten ook in te stemmen met de afronding van het plan Gouden Kansen.

Onderwerp: Beantwoording statenvragen ex artikel 39 over rapport Grenzeloos genoeg(en) Kenmerk: 2008/0153117

De fracties van CDA en Christenunie hebben een aantal vragen gesteld aan gedeputeerde staten over grensoverschrijdende spoorverbindingen, naar aanleiding van het rapport Grenzeloos Genoeg(en) van de Tweede kamerfracties van CDA en Christenunie. Gedeputeerde staten hebben deze vragen, gericht op de Overijsselse situatie, beantwoord.

Onderwerp: Vrijval middelen poppodium Almelo
Kenmerk: 2009/0000535

Op verzoek van de drie grote steden in Twente, hebben GS besloten om de bijdrage die zij hadden bestemd voor het poppodium in Almelo (en waarvan de Almeloose raad heeft besloten dat dit niet doorgaat) in te zetten voor twee andere cultuurprojecten in Twente. Het betreft AKI in Enschede en DocuTwente.

Onderwerp: Aanpak en financiering programma A1-zone en Voorbereiding planstudie A1 verbreding. Kenmerk: 2009/0005605


- Gedeputeerde Staten nemen kennis van de samenhang in de activiteiten voor A1-zone en Voorbereiding Planstudie verbreding A1
- Gedeputeerde Staten gaan akkoord met het treffen van een begrotingswijzing in het kader van Investeren in Overijssel ter dekking van de kosten voor het Programma A1-zone/MIRT verkenning (¤ 550.000,--) voor het Project Voorbereiding planstudie A1 (¤ 200.000,--)

Onderwerp: Informatie stand van zaken capaciteitsuitbreiding A1 Apeldoorn-Zuid - Azelo. Kenmerk: 2009/0004337


1. Gedeputeerde Staten nemen kennis van de brief van de voorzitter van de Stuurgroep A1 Aanpak over de stand van zaken rond de capaciteitsuitbreiding van de A1 Apeldoorn-Zuid - Azelo. De brief gericht aan de bestuurders van de provincies Gelderland en Overijssel, regio Twente en Stedendriehoek geeft een overzicht van de stand van zaken t.a.v. de structurele capaciteit uitbreiding van de A1, en een schets van het vervolg. Het college stuurt de brief ter informatie door naar Provinciale Staten.

Onderwerp: Uitwerkingsplan ex artikel 11 WRO bestemmingsplan "Westenholte-Stins, deelplan XIII, Stinsweg 5a en 7a", gemeente Zwolle Kenmerk: 2008/002412

Het uitwerkingsplan "Westenholte Stins, deelplan XIII, Stinsweg 5a en 7a" voorziet in de bouw van 2 vrijstaande eengezinswoningen op onbebouwde locaties in het bebouwingslint langs de Stinsweg. Tegen het plan zijn bij Burgemeester en Wethouders van Zwolle zienswijzen ingebracht door omwonenden die vinden dat de verdichting van het bebouwingslint niet past bij het karakter van de Stinsweg en leidt tot aantasting van het woon- en leefgenot. Gedeputeerde Staten kunnen zich vinden in de weerlegging van burgemeester en wethouders van deze bezwaren en constateren dat het plan past in de uitwerkingsvoorschriften. Gedeputeerde Staten keuren daarom het uitwerkingsplan ex artikel 11 WRO goed.

Onderwerp: Goedkeuring bestemmingsplan Vriezenveen - woongebied en bedrijven Kenmerk: 2009/0002271

Gedeputeerde Staten hebben het bestemmingsplan "Vriezenveen - woongebied en bedrijven" van de gemeente Twenterand goedgekeurd. Het bestemmingsplan heeft betrekking op de kern Vriezenveen met uitzondering van de historische lintbebouwing langs de Westeinde en Oosteinde. Het bestemmingsplan legt hoofdzakelijk de bestaande situatie vast. Het betreft een actualisatie van vigerende bestemmingsplannen, waarbij geen nieuwe planologische ontwikkelingen mogelijk gemaakt worden. Wel wordt door het samenvoegen van de diverse bestemmingsplannen qua planvoorschriften meer uniformiteit bereikt binnen de kern

Onderwerp: Beantwoording statenvragen PvdA-fractie naar aanleiding van kamervragen over risico-analyse zandwinplassen Kenmerk: 2009/0004262

Op 12 december 2008 heeft statenlid de heer Kolkman (PvdA) schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten gesteld. Deze vragen zijn gesteld naar aanleiding van het overleg van de commissie Ruimte Water Duurzaamheid (RWD) van 12 november 2008 en de publicatie van de antwoorden van de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) op de kamervragen van Tweede Kamerlid de heer Bilder (CDA). De antwoorden op de aan de minister gestelde vragen hebben bij de heer Kolkman (PvdA) vragen opgeroepen. Gedeputeerde Staten onderschrijven de vragen. Op 31 december 2008 zijn door de heer Bilder aanvullende vragen gesteld aan de minister. De antwoorden zijn thans nog niet bekend. Na bekendmaking van de antwoorden zal Provinciale Staten worden geïnformeerd over het standpunt van Gedeputeerde Staten en eventueel te nemen acties.

Onderwerp: Ontwikkelingsvisie Twickel en "Pact van Twickel" Kenmerk: 2009/0005774

GS nemen kennis van de concept ontwikkelingsvisie en de concept tekst voor het Pact van Twickel (intentieverklaring) en stemmen in met de voorgestelde vervolgstappen voor het project. Het project heeft tot doel de kwaliteiten en de identiteit van het landgoed Twickel te versterken, de randzone tussen steden en landgoed te verbeteren en de waarden van Twickel als groen hart van Twente te vergroten.