Gemeente Breda

Twee nieuwe varianten Gasthuispoort binnenstad Breda

Burgemeester en wethouders hebben een aangepast stedenbouwkundig plan vastgesteld voor het project Gasthuispoort in de binnenstad van Breda.

Het plan betreft het gebied tussen de Veemarktstraat-Catharinastraat en en Vlaszak-JF Kennedylaan. Hier bevinden zich het voormalige kantoor van Sociale Zaken/GKB aan de Vlaszak, een oude fabriekswoning, Veemarktstraat 58, en het voormalige winkelpand van Hendriks aan Boschstraat 1. Voor het gebied heeft het college twee varianten voor ogen die eerst aan het publiek worden voorgelegd.

Varianten

Beide varianten bieden op de begane grond ruimte voor detailhandel en zakelijke dienstverlening.

De onderlinge verschillen zitten vooral in de verhouding tussen het aantal meergezinswoningen/herenhuizen en eengezinswoningen. Ook het aantal verdiepte parkeerplaatsen verschilt.

Zo heeft de eerste variant 66 meergezinswoningen, 15 eengezinswoningen/herenhuizen en 102 verdiepte parkeerplaatsen.

De tweede variant omvat 14 meergezinswoningen, 35 eengezinswoningen/herenhuizen en 77 verdiepte parkeerplaatsen.

Veemarktstraat 58

Over het pand Veemarktstraat 58 heeft het college In juni 2008 besloten om, op basis van een bouwhistorische verkenning en het advies van de commissie Bouwen en Wonen, dit pand te vervangen door nieuwbouw volgens dezelfde gevellijn, massa, hoogten en dakvlakken als het huidige pand.

Aanbesteding

Het college heeft ook ingestemd met de selectieleidraad voor de aanbesteding. Deze heeft betrekking op de voorselectie en definitieve selectie van bureaus die het stedenbouwkundig plan verder gaan uitwerken en realiseren.

Door de huidige economische omstandigheden acht het college een aanbesteding op korte termijn niet gunstig en maakt het moment van aanbesteding afhankelijk van de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt.

Voorgeschiedenis

In 2006 heeft het college ingestemd met een door architectenbureau Crepain Binst opgesteld stedenbouwkundig ontwerp en besloot dit te gebruiken voor de verdere ontwikkeling van de plannen voor de Gasthuispoort.

In juni 2008 heeft het college het architectenbureau opgedragen om samen met gemeente, een kostendeskundige en een makelaar te komen tot een financieel haalbaar stedenbouwkundig plan.

Het oorspronkelijke plan uit 2006 voor de inrichting van het gebied zou immers te weinig opbrengen om de grondexploitatiekosten te dekken.

Het geoptimaliseerde stedenbouwkundig ontwerp Gasthuispoort, met daarin de twee varianten, ligt tot eind februari ter inzage bij de Informatiebalie van het Stadskantoor, Claudius Prinsenlaan 10 in Breda. Omwonenden en ondernemers zijn inmiddels schriftelijk over het plan geïnformeerd.

Breda, 21 januari 2009