Gemeente Breda

380.000,-- Euro voor aanpassingen welzijnsaccommodaties Breda

Breda investeert 380.000,-- in ongeveer twintig welzijnsaccommodaties. Het geld wordt besteed aan aanpassingen om te voldoen aan de hogere eisen van wet- en regelgeving, veiligheid en toegankelijkheid en aan functionele aanpassingen.

In de loop van 2009 zet de gemeente dit bedrag in om de bouwkundige werkzaamheden uit te voeren. Dit heeft het college vastgesteld in het bestedingsplan 2008 voor de instandhouding van maatschappelijke voorzieningen.

Het grootste deel van het budget, namelijk 191.100,-, besteedt de gemeente aan het doorvoeren van functionele aanpassingen om de buurt- en gemeenschapshuizen beter geschikt te maken voor het veranderende gebruik, of aan te passen aan de eisen van deze tijd.

Een bedrag van 89.477,- wordt gebruikt voor aanpassingen van de accommodaties door de hogere eisen die wet- en regelgeving hieraan stellen. Zo komt er een verbeterde vluchtweg van de peuterspeelzaal bij buurthuis Driesprong en klimaatbeheersing in de grote zaal van de ouderensoos van De Zilverberk. Verder wordt de brandveiligheid van het scoutinggebouw Langendijk verbeterd.

Om de accommodaties beter bereikbaar en bruikbaar te maken voor mensen met een beperking stelt het college 61.206,-- beschikbaar. Zo wordt in sociaal cultureel centrum t Klooster een ringleiding aangebracht in de grote zaal ten behoeve van slechthorenden. Bij buurthuis Geeren-Zuid komt een scootmobiel annex rollatorstalling.

Ter verbetering van de veiligheid in en rondom welzijnsaccommodaties wordt een bedrag van 38.217,--ingezet. Bij de buurthuizen Geeren-Noord, W-groep Geeren-Zuid en gemeenschapshuis de Beemdentil komt camerabewaking.

Bruikleenovereenkomst

Het college heeft besloten met de besturen van buurt- en gemeenschapshuizen een nieuwe formele relatie aan te gaan door middel van een bruikleenovereenkomst. Bij bruikleen wordt de accommodatie om niet aan een accommodatiebestuur in gebruik gegeven, met als doel het gebouw te beheren en te exploiteren. Door het invoeren van deze overeenkomst wordt de verdeling van het onderhoud tussen gebruiker en de gemeente aanmerkelijk verbeterd. In het vervolg zal de gemeente het klein onderhoud ( binnenonderhoud) op zich nemen. Het college heeft hiervoor structureel 81.000,-- beschikbaar gesteld.

Voordeel is onder meer ontlasting van de accommodatiebesturen, zodat zij zich meer bezig kunnen houden met de organisatie en huisvesting van de sociaal culturele activiteiten. Ook zijn er meer garanties voor uniforme kwaliteit van het groot en het klein onderhoud van alle welzijnsaccommodaties en is er continuïteit van het onderhoud voor de lange termijn.

Breda, 21 januari 2009.

Te downloaden:

* Bijlage MIP20082009.doc