Gemeente Breda

Veiligheidsbeleid Breda 2009

Burgemeester en wethouders hebben het Jaarplan Veiligheid 2009 vastgesteld. Daarin staan de maatregelen die dit jaar genomen worden om de veiligheid in de stad nog verder te verbeteren.

Het accent ligt op de aanpak van geweld en woninginbraken, waarbij de inzet en wijkgerichte werkwijze van de veiligheidsregisseurs een belangrijke vereiste is. Maar ook de aanpak van jongerenoverlast en jeugdcriminaliteit blijft een aandachtspunt. In 2009 wordt het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum geopend. Hiermee wordt extra geïnvesteerd in een regionale, geïntegreerde aanpak van de georganiseerde misdaad.

Om een halt toe te roepen aan de woninginbraken wordt gestimuleerd om de woningen te voorzien van een Keurmerk Veilig Wonen en wordt het inbraakpreventieteam ingezet. Ook zullen we onderzoeken of we gebruik gaan maken SelectaDNA, een middel dat door bewoners op kostbare spullen kan worden aangebracht, waardoor gestolen waar gemakkelijker herleidbaar is tot de eigenaar.

In 2009 wordt wederom geïnvesteerd in de aanpak van jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit. Dit gebeurt onder andere in het Veiligheidshuis Breda waar personen, die risicogedrag vertonen of zich schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit, een persoonsgerichte aanpak krijgen. In 2008 is het Centrum voor Jeugd en Gezin in Breda geopend. In 2009 willen we nadrukkelijk onderzoeken hoe de lijnen gelegd kunnen worden tussen de back-office van het CJG en het Veiligheidshuis.

Alcoholmisbruik onder jongeren krijgt ook in 2009 hoge prioriteit; met name voorlichting en educatie, wet- en regelgeving en handhaving. Verder wordt het Grote Broer-project en het project buurtinterventieteam voor de wijk Geeren voortgezet. Bij het Grote Broer-project houden jongeren van 17-23 jaar onder begeleiding van een coach toezicht op straat en spreken zij andere jongeren aan op hun gedrag. Het project buurtinterventieteam richt zich met name op Marokkaanse vaders. Doel is de communicatie tussen vaders en zoons te versterken.

De wijkgerichte aanpak wordt dit jaar verder uitgebouwd door de twee gemeentelijke veiligheidsregisseurs (één voor het noorden en één voor het zuiden van Breda). Zij starten in 2009 ook met enkele buurtpreventieprojecten. In ieder geval in de Biesdonk en Wisselaar en mogelijk ook in Ginneken. Om de leefbaarheid en veiligheid in winkelcentra in wijken en in de binnenstad te bevorderen is er het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Recentelijk is er in de Bisschopshoeve met een nieuw KVO-traject gestart en worden er op de Haagdijk ook maatregelen genomen om de leefbaarheid en veiligheid te bevorderen.

Voor effectieve bestrijding van de georganiseerde misdaad is strafrechtelijk, bestuurlijk, fiscaal en civielrechtelijk ingrijpen nodig. Een Regionaal informatie- en expertisecentrum (RIEC) krijgt vanaf 2009 een bovenlokale analyserende en adviserende functie. Op lokaal niveau wordt ook een integratieslag gemaakt voor wat betreft de aanpak aan de voorkant (BIBOB) en de aanpak via integrale acties.

De afgelopen jaren is Breda via verschillende convenanten brede samenwerkingsverbanden aangegaan voor de aanpak van vrijplaatsen, het bestrijden van hennepteelt en het tegengaan van onrechtmatige bewoning. De feitelijke aanpak wordt actiegericht en projectgewijs georganiseerd. Gelet op de toenemende noodzaak van multidisciplinaire handhaving en uit het oogpunt van effectiviteit en efficiency, zal vanaf 2009 binnen de lijnorganisatie met een structureel netwerkteam (interventieteam) vorm worden gegeven aan de coördinatie en voorbereiding van multidisciplinaire acties. De werkzaamheden van dit team raken aan de voorkant aan de vergunningverleningprocessen en aan de achterkant aan de handhavingprocessen. Binnen de informatievoorziening zal dit team onder meer functioneren als de lokale operationele partner van het RIEC.

In 2009 worden de resultaten bekend van het door het COT gedane analyse naar de huidige stand van zaken in de stad wat betreft de hard- en softdrugs en de te verwachten effecten van ontwikkelingen in en rondom Breda voor de stad.

Breda, 21 januari 2009