Gemeente Breda

Aanpak veiligheid voetbalwedstrijden NAC Breda succesvol

De gezamenlijke aanpak om voetbalwedstrijden van NAC Breda plezierig en veilig te laten verlopen, voor zowel bezoekers als omgeving, is succesvol.

Hiertoe hebben NAC Breda, politie, justitie, gemeente en GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) Midden en West Brabant bij de start van het voetbalseizoen 2007-2008 het convenant "Veilig Voetbal' ondertekend. Vanwege het positieve verloop van het voetbalseizoen 2007-2008 en de eerste helft van het lopende seizoen 2008-2009, wordt het convenant ongewijzigd gecontinueerd.

De convenantpartners en de clubraad zijn positief over het voetbalseizoen 2007-2008; niet alleen vanwege de door NAC Breda behaalde derde plaats, maar ook doordat het seizoen weinig openbare orde incidenten kende. Zo ook in de eerste helft van het lopende seizoen. De gezamenlijke veiligheidsaanpak, de strikte handhaving van duidelijke tolerantiegrenzen, de inzet van goed opgeleide stewards, de zichtbare aanwezigheid van de politie werpen hun vruchten af. Op basis van deze ervaringen wordt het convenant voortgezet.

De inzet van de politie was in het voetbalseizoen 2007-2008 hoger dan in het voorafgaande voetbalseizoen. Dit doordat NAC Breda meer wedstrijden heeft gespeeld tijdens de KNVB beker en de play offs. Als alleen naar de inzet tijdens de reguliere wedstrijden wordt gekeken, is de conclusie dat de inzet van de politie lager was dan in het convenant gepland. Dankzij de gezamenlijke inspanningen is de inzet van de politie in de de eerste helft van dit voetbalseizoen ook al lager dan gepland. Met het oog op de krapte in de politiecapaciteit een zeer goed resultaat.

Daarnaast is het aantal stallingvoorzieningen voor fietsen door NAC Breda uitgebreid en komen er naar verwachting volgend jaar ook meer parkeerplaatsen beschikbaar nabij het stadion. Aandachtspunt blijven de verkeerstromen voor en na de thuiswedstrijden. De mogelijkheden om deze verkeersafwikkeling vlotter en veiliger te laten verlopen, worden bekeken.

Breda, 21 januari 2009