Gemeente Alphen aan den Rijn

d vrijgegeven voor inspraak

Welzijnsaccommodatiebeleid vrijgegeven voor inspraak

Het college van b. en w. kiest in principe voor multifunctionele welzijnsaccommodaties in Alphen Noord, Kerk en Zanen en aan de Hoge en Lage Zijde. Daarnaast kunnen er kleinschalige accommodaties in de overige wijken en de kleine kernen komen als daar behoefte aan is. Dit staat in het voorgenomen welzijnsaccommodatiebeleid van de gemeente Alphen aan den Rijn. De notitie wordt nu eerst vrijgegeven voor inspraak. Daarna stellen b. en w. en de gemeenteraad het beleid definitief vast.

Spreidingsplan
Wethouder Hub van Wersch (welzijn) geeft het spreidings- en het beheerplan vrij voor inspraak. Het doel van het welzijnsaccommodatiebeleid is een evenwichtige spreiding van gewenste accommodaties en voorzieningen over de stad. Op dit moment worden de welzijnsaccommodaties niet altijd efficiënt benut en is er geen sprake is van een evenwichtige spreiding gebaseerd op de behoefte. In het spreidingsplan dat nu is opgesteld, wordt uitgegaan van maatwerk per gebied.

* In Alphen Noord komen twee nieuwe multifunctionele welzijnsaccommodaties aan de Sterrenlaan en in Nieuwe Sloot. Daarnaast wordt voorgesteld Het Kasteel, De Ridder en de Elckerlyc te integreren in het pand aan de Concertweg en multifuntioneel in te gaan zetten. Het pand aan de Concertweg 1 is bedoeld voor muziekgerelateerde activiteiten. Daarnaast wordt een kleinschalige accommodatie ontwikkeld aan het Marsdiep.

* Aan de Lage Zijde is nog geen multifunctionele accommodatie, maar de vraag naar activiteiten is relatief laag. Daarom wordt voorgesteld om de positie van De Bloemhof te versterken en eventueel later in het stadshart een accommodatie te ontwikkelen.
* Aan de Hoge Zijde is daarentegen veel vraag naar welzijnsactiviteiten. Het idee is om ten westen van de Prins Bernhardlaan een nieuwe multifunctionele accommodatie te bouwen. Hier zouden onder andere Kaju Putih en Halfje Wit gebruik van kunnen maken. Ten oosten van de Prins Bernhardlaan zijn al enkele kleinschalige accommodaties (Vreugdeoord, Kindervreugd en Westerhaven).

* In Kerk en Zanen wordt voorgesteld de bestaande locatie de Oude Wereld uit te breiden en opnieuw in te richten, zodat de ruimte geschikt is voor multifunctioneel gebruik. Voor de toekomst moet rekening worden gehouden met een nieuw te ontwikkelen extra accommodatie als daar behoefte aan is.

* Het voorstel is om in Aarlanderveen en Zwammerdam een kleinschalige accommodatie te realiseren, die multifunctioneel wordt ingezet. Dit kan zowel een nieuwe als een bestaande locatie zijn. Aan de hand van de behoefte wordt dit nader uitgewerkt.

Beheerplan
Het beheer van de multifunctionele welzijnsaccommodaties komt in handen van Stichting Participe. Dit omvat onder andere het klein onderhoud, het programmabeheer en de beheerdersfunctie. Er zijn criteria benoemd voor het gebruik van de accommodaties. Basisvoorzieningen krijgen altijd prioriteit boven andere voorzieningen.
Het klein onderhoud wordt uitgevoerd door Stichting Participe, zodat de gebruikers dit niet meer zelf hoeven te doen. Het belang van dit beheerplan is dat welzijnsaccommodaties laagdrempelig en toegankelijk voor de gebruikers zijn.

Inspraak
Deze week worden de verenigingen en organisaties die gebruik maken van welzijnsaccommodaties en de leden van de Wmo-adviesraad geinformeerd over het spreidings- en beheerplan. Zij krijgen de gelegenheid hier schriftelijk op te reageren.
Overige belanghebbenden kunnen eveneens reageren. Zij kunnen de stukken inzien op www.alphenaandenrijn.nl > Zorg en Welzijn > welzijnsaccommodaties (pagina nog niet actief, tijdelijk onder deze icoon pdf ) of bij de ontvangstbalie in de hal van het stadhuis.

Verdere procedure
Alle inspraakreacties worden verwerkt. Zo nodig wordt het welzijnsaccommodatiebeleid aangepast. Deze stukken worden samen met een implementatieplan in februari 2009 voorgelegd aan b. en w. Daarna stelt de gemeenteraad het nieuwe welzijns-accommodatiebeleid vast.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn