VVD


21-1-2009

Maidenspeech Ton Elias

Ton Elias heeft vandaag in een debat met Minister Van der Hoeven over de winkeltijdenwet zijn maidenspeech gehouden.

Elias heeft de minister stevig aan de tand gevoeld over de door haar voorgestelde inperking van de koopzondagen. Voor de VVD geldt principieel dat een winkelier zelf bepaalt of hij op zondag open is of niet. Dat zal politiek niet haalbaar zijn, maar gemeenten zouden dan toch in elk geval de volstrekte vrijheid moeten hebben om in hun gemeenteraad te beslissen of winkels in hun gemeente op zondag open mogen zijn.

Elias maakt zich grote zorgen over de luchtige reactie van de minister op het bericht van het Platform Detailhandel Nederland dat sluiting van winkels op zondag een verlies van ca 20 000 banen zou opleveren. In een tijd waarin de recessie vermoedelijk al 200 000 extra werklozen zal opleveren, moet de minister van Economische Zaken zich bij uitstek inspannen er niet nog eens 20 000 aan toe te voegen.

Elias diende verder een motie in om de minister ertoe te bewegen een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de inkomenseffecten voor ondernemers en consequenties voor de werkgelegenheid bij inperking van koopzondagen. Met de inperking van koopzondagen worden ondernemers, met name in de grensstreek, immers geconfronteerd met een ongelijk speelveld ten opzichte van ondernemers over de Nederlandse grens.

Klik hier om de maidenspeech van Ton Elias te lezen.