Gemeente Helmond


Neuzen één kant op bij B&W en corporaties

Het college van B&W van de gemeente Helmond en de vier Helmondse woningcorporaties hebben eenzelfde visie op wonen in Helmond.

Het gaat om de corporaties woCom, Woonpartners, Volksbelang en Compaen. De gezamenlijke visie die zij hebben, draagt enorm bij aan het realiseren van de Woonopgave in Helmond.

De partijen hebben gezamenlijk afspraken gemaakt om de Woonopgave te realiseren. De afspraken hebben betrekking op een breed vlak binnen het gebied van het wonen. Enkele afspraken zijn:


- het bouwen van 675 nieuwbouw-huurwoningen in de periode van 2008 tot en met 2010;

- het bouwen van 145 sociale koopwoningen tot 1 januari 2012;
- het te koop aanbieden van 500 huurwoningen door de vier corporaties samen, in de periode tot en met 2010.

Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over:

- het (ver)bouwen van woningen waar senioren langer zelfstandig kunnen blijven wonen;

- het bouwen van woningen voor kwetsbaardere groepen in de samenleving;

- de kwaliteit van de woningvoorraad;

- het betrekken van bewoners bij het beleid o.a. op het gebied van woonruimteverdeling;

- de leefbaarheid van wijken en buurten.

Om de eensgezindheid in de visie te onderstrepen en om de afspraken meer kracht bij te zetten, hebben de gemeente Helmond en de corporaties vorige week hun handtekening gezet onder een groot aantal afspraken die ze met elkaar hebben gemaakt.

Deze afspraken moeten ertoe bijdragen om Helmond een volwaardigere stad te laten worden, waardoor de inwoners van de stad en de inwoners uit de regio nog beter kunnen worden bediend.

De looptijd van het convenant waarin de afspraken zijn opgenomen heeft een periode 8 jaar (2008 tot 2015).

Voor de periode 2008 tot en met 2010 gaat het over concrete afspraken. Voor de periode daarna is sprake van meer richtinggevende afspraken.

Gezamenlijke doelen, nieuwe afspraken
De gemeente heeft haar doelstellingen op het gebied van woningbouw opgeschreven in de Woonvisie 2007-2015. Die van de verschillende woningbouwcorporaties staan in hun ondernemingsplannen. De gemeente en de corporaties hebben de individuele doelstellingen van iedere partij met elkaar vergeleken. Daaruit blijkt dat er veel onderwerpen zijn die de partijen met elkaar verbindt. Daarom is besloten om de bestaande prestatieafspraken over woningbouw nu al te herzien. Dat is twee jaar eerder dan gepland. Die bestaande afspraken zijn vastgelegd in het Convenant 2004. De nieuwe afspraken die nu zijn gemaakt, zijn vastgelegd in Prestatieafspraken 2008-2015.

Afspraken nakomen
De prestatieafspraken zijn niet vrijblijvend. Partijen kunnen elkaar aanspreken op gemaakte afspraken en ook van elkaar eisen afspraken na te komen. De afspraken zijn geformuleerd aan de hand van de prestatievelden uit het Besluit Beheer Sociale Huursector.

Deze prestatievelden zijn:

1. Zorgdragen voor huisvesting van de doelgroep van beleid (de mensen die huren in Helmond)

2. Het bewaken van de kwaliteit van de woongelegenheden.
3. Het betrekken van bewoners bij het beleid en beheer.
4. Het voeren van een financieel beleid gericht op de continuïteit van de instelling.

5. Een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van buurten en wijken.
6. Invulling geven aan wonen en zorg.

Vertrouwen in de toekomst
De corporaties en de gemeente hebben het volle vertrouwen in de toekomst. Dit gezamenlijke vertrouwen is mede de basis voor de stap die nu is gezet: het maken van nieuwe prestatieafspraken.

Deze prestatieafspraken kunnen worden gezien als een vorm van een overeenkomst. Met de concrete afspraken die er nu zijn gemaakt, wordt de vertaalslag gemaakt van het beleid van de partijen naar uitvoering.