FNV Sport

Schone werkplek helpt tegen griep!

Het regelmatig schoonmaken van telefoons en toetsenborden en het luchten van ruimten kan goed helpen de griep te voorkomen, concludeert Arbodienstverlener Achmea Vitale.

Werkgevers en werknemers kunnen afspreken om de bureaus aan het einde van de dag leeg te maken, zodat er grondig kan worden schoongemaakt. Bacteriën en virussen vermenigvuldigen zich langzamer in schone en goed geventileerde ruimte, verklaart het bedrijf.

Volgens viroloog Ab Osterhaus van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum is er zeer waarschijnlijk een griepepidemie in aantocht. Er heerst al wel griep in Nederland, maar volgens Osterhaus nog niet op extreem grote schaal. Hij denkt dat de heersende epidemie in België `zal doorreizen' naar Nederland. Vandaag worden nieuwe cijfers bekendgemaakt over de mate waarin griep in ons land voorkomt.

Volgens Achmea ligt het niet al leen aan een verminderde weer stand dat de griep in de eerste maanden van het nieuwe jaar toeslaat. ,,In de winter stoken we gebouwen warm en houden we deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten. De droge lucht zorgt ervoor dat virussen en bacteriën welig kunnen tieren," verklaart Keesjan Goudswaard van Achmea Vitale.

,,Zelfs als iemand nooit griep heeft, kan het virus toeslaan." Onderzoeksbureau Nivel meldt dat er al wel een griepepidemie gaande is. Het hield er vorig jaar ook al andere inzichten op na over wanneer er wel en niet sprake is van een epedemie.