Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Fietsklas op de koffie bij Gerard Schuiling

De dames van de fietsklas van het project Laat Ma Fietsen waren donderdag 15 januari op de koffie bij deelgemeentevoorzitter Gerard Schuiling. De fietslessen zijn onderdeel van het Oud en Jong Actief in de wijk project, beter bekend als het OJ?!-project.

Wij zijn vanmorgen eerst naar de Roteb geweest, waar de deelnemers voor tien euro een gevonden fiets kunnen kopen. Ze hebben allemaal een fiets uitgekozen en die worden nu rijklaar gemaakt, vertelde Latifa Yildiz. Zij is opbouwwerker bij Dock en coördinator van het fietsproject dat vorig jaar oktober door de dagelijks bestuursleden Gerard Schuiling en Lucas de Boer officieel werd gestart.

Ik ben erg trots op mezelf. Ik ben nu alleen op de fiets naar het deelgemeentekantoor gereden. Vroeger kwam ik nooit in de stad en nu fiets ik al overal heen. Het is ontzettend leuk om met mijn kinderen te gaan fietsen, vertelde Touria. De dames van de fietsklas lieten weten dat zij graag de nieuwe burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, tijdens zijn werkbezoek aan de deelgemeente willen ontmoeten.

Fietsklas uitgegroeid tot vriendinnenclub

De fietsklas die in oktober van start ging en het rijden op de tweewieler inmiddels goed onder de knie heeft, is uitgegroeid tot een vriendinnenclub. Wij komen elke donderdag bij elkaar en gaan dan samen een eind fietsen, bijvoorbeeld een rondje Kralingse Bos. In de zomer houden we dan met onze kinderen een picknick. Het zijn van leerlingen echte vriendinnen geworden, vertelde vrijwilligster Ria van Iperen. Zij is een van de leraressen van de fietsklas.

Een van de dames liet Gerard Schuiling weten dat zij naast fietsen ook graag zou leren zwemmen en meer dames weet die dat willen. Fietsen, zwemmen en schaatsen hoort bij de Nederlandse cultuur en ik zal nagaan wat de mogelijkheden zijn, luidde de toezegging van Gerard Schuiling.

De fietsklas neemt na een gezellig Op de koffie gesprek voor het deelgemeentekantoor afscheid van Gerard Schuiling.

Fietsproject gaat voorlopig door

Het project Laat Ma Fietsen gaat voorlopig door. Er is veel belangstelling voor uit de hele deelgemeente. Op dit moment zijn er deelnemers uit de wijken Crooswijk en Kralingen, maar ook in de wijk De Esch is er belangstelling. Binnenkort wordt bij de deelgemeente aan aanvraag ingediend voor voortzetting van het project en de aanschaf van twintig nieuwe fietsen voor de fietsklas. Ook krijgen de deelnemers speciale veiligheidshesjes van de deelgemeente. Op donderdag 29 januari gaat de volgende 'fietsklas' van start en kunnen de leerlingen mogelijk op de nieuwe fietsen hun eerste rondjes gaan rijden.