Gemeente Hilversum

Buurtmarkt Oost smacht naar mooier weer

publicatiedatum: woensdag 21 januari 2009

"Het is een leuke markt op een leuke plek, maar we smachten allemaal naar mooier weer". Koopman Bob den Hollander verwoordt desgevraagd het gevoel van zijn collega's over de nog prille buurtmarkt in Oost. De martktmeester schetst een zelfde beeld: "De marktkooplieden en wij zijn en blijven enthousiast, maar de bezoekersaantallen vallen wat tegen".

Betrokkenen denken dat ze de oorzaken wel kennen. "De markt begon op 13 november op een stralende dag. Toen hebben we prima gedraaid. Daarna kwam er een periode met regen en wind, gevolgd door weken vorst", aldus Bob. "In deze buurt wonen veel ouderen en voor die mensen zijn dit niet de ideale weersomstandigheden om een markt te bezoeken. Wij staan op meer markten en in januari is het van oudsher altijd rustiger". Dat bevestigt de marktmeester: "Dat geldt voor alle markten. Ook op het Langgewenst is het nu stiller".

Poelier
Buurtbewoners bepleitten eind 2007 bij burgemeester en wethouders de komst van een kleine voedselmarkt op het binnenterrein van zorgcentrum St. Joseph. Aanleiding voor het verzoek was dat er in de buurt geen goede winkelvoorzieningen meer aanwezig waren en dat de vele oudere buurtbewoners niet goed in staat waren om de markt op het Langgewenst te bezoeken. Marktbeheer van de gemeente vulde het plan voor een markt op de donderdagen verder in. De markt begon met acht standplaatshouders met etenswaren zoals brood, en banket, snoep, zuivelproducten, vis (-producten), noten en zuidvruchten, groente, fruit en aardappelen. Een poelier kwam er later bij. De buurt wilde ook graag een slager. "Maar", legt Marktbeheer uit, "die zijn er bijna niet. We hebben overal gezocht, maar de eisen op het gebied van hygiëne zijn zo hoog dat ze voor kooplieden te grote investeringen vergen".

Kibbelingpauze
Tukkie Tuk is opbouwwerker bij Versa Welzijn voor Oost. "Ik bezoek de markt wekelijks. Onlangs sprak ik er nog een paar scholieren. `We houden kibbelingpauze', vertelden ze me. Leuk toch? Maar het moet gewoon beter weer worden. We zijn aan het praten over een terras bij St. Joseph, zodat marktbezoekers daar bij mooi weer een kopje koffie kunnen drinken".

Evenals Bob en de marktmeester wijt zij de bescheiden bezoekersaantallen aan de onbekendheid van de buurtmarkt. "Maar daar wordt aan gewerkt. Er komen affiches aan de lantaarnpalen op bijvoorbeeld het Ooievaarplein, het Van `t Hoffplein en bij de Nassauschool". "En we gaan meer flyeren", zegt Bob, "een vorige keer leverde dat ook respons op". Ze zijn het er ook over eens dat de markt op deze plek nog te kort bestaat om meer te zeggen over de levensvatbaarheid. "We zijn nog niet op de helft van de proefperiode. Na een half jaar gaan we evalueren".

Tukkie: "De buurt wilde deze markt en nu moet de buurt er ook voor zorgen dat de buurtmarkt Oost bestaansrecht heeft".