Werkgeversvereniging AWVN

Geen toepassing 30%-regeling voor voetballer

Datum: 21 januari 2009

Een profvoetballer uit Burkina Faso die feitelijk in Nederland verblijft, voldoet niet aan de 30%-regeling. De Hoge Raad heeft het oordeel van het hof in Arnhem over deze zaak bevestigd.

De betreffende voetballer kreeg in oktober 1998 een profcontract. Hij richtte daarop een verzoek aan de Belastingdienst om in aanmerking te komen voor de 30%-regeling. Maar omdat hij zich in augustus 1997 al heeft ingeschreven in de registers van de Gemeentelijke Basisadministratie, en zich ook feitelijk steeds in Nederland bevond, wordt zijn verzoek afgewezen. Het Gerechtshof in Arnhem heeft in de aangespannen procedure al eerder geoordeeld dat deze afwijzing terecht was. De Hoge Raad heeft nu dit oordeel van het hof bevestigd.

Voorwaarden 30%-regeling
Voor toepassing van de 30% gelden een aantal strikte voorwaarden. Zo moet de ingekomen werknemer beschikken over een specifieke deskundigheid die schaars is op de Nederlandse arbeidsmarkt en moet de werknemer uit het buitenland zijn aangeworven. In deze procedure ging het bij de laatste voorwaarde mis.
AWVN adviseert om altijd te onderzoeken of bij een ingekomen werknemer die in Nederland belastingplichtig is, na te gaan of aan de voorwaarden voor toepassing van de 30%-regeling is voldaan. AWVN kan u daarbij helpen. Ook kan AWVN het verzoek voor toepassing van de regeling opstellen en indienen bij de Belastingdienst.

Meer informatie? Neem contact op met de AWVN werkgeverslijn: (070) 850 86 05 of werkgeverslijn@awvn.nl.