Werkgeversvereniging AWVN

BPM-naheffing voor ondernemer met Duits postadres

Datum: 21 januari 2009

Een Nederlandse ondernemer heeft vrijstelling voor de Nederlandse BPM, zodat hij kan reizen tussen zijn zijn zaak in Duitsland en zijn woonplaats in Nederland. Wanneer hij met zijn auto met Duits kenteken van het vrijgestelde traject is afgeweken, concludeert het hof dat zijn bedrijf eigenlijk in Nederland is gevestigd.

De ondernemer woont in Nederland, maar heeft een eenmanszaak in Duitsland. Hij heeft een Aston Martin met een Duits kenteken. Hij heeft de Nederlandse belastingdienst daarom verzocht om een vrijstelling van de Nederlandse BPM (belastingen voor personenauto's en motorvoertuigen). Deze vrijstelling geldt voor het traject tussen zijn woonplaats en de werkplek in Duitsland. Bij een controle wordt hij echter buiten het traject in de bewuste auto aangehouden. In eerste instantie verklaard hij dat hij een toekomstige werknemer moet ophalen. Later verklaart hij dat hij de afslag heeft gemist.

De Belastingdienst heeft vervolgens een naheffingsaanslag BPM èn een boete opgelegd. De inspecteur stelt dat de vrijstelling ten onrechte is afgegeven nu in een strafproces is vastgesteld dat de onderneming niet in Duitsland, maar in Nederland is gevestigd. De Duitse vestiging zou alleen fungeren als een postadres.
Hof Leeuwarden heeft bepaald dat de vaste plaats van de werkzaamheden in materiële zin moet worden vastgesteld. Het hof beslist daarop dat uit de stukken volgt dat de onderneming in Nederland is gevestigd en dat de vrijstelling dus ten onrechte is afgegeven. De naheffing en de boete zijn terecht opgelegd.

Werknemers die in Nederland woonachtig zijn, maar die beschikken over een buitenlandse werkgever die een auto met een buitenlands kenteken ter beschikking stelt, kunnen onder voorwaarden een vrijstelling krijgen voor de in Nederland verschuldigde BPM voor het gebruik van het wegennetwerk. De voorwaarden waaronder de vrijstelling wordt afgegeven zijn zeer strikt en afwijking van de voorwaarden wordt vaak zwaar bestraft.

Vragen heeft over het aanvragen van een vrijstelling BPM? Neem contact met de werkgeverslijn (070) 850 86 05 of werkgeverslijn@awvn.nl.