Politie IJsselland

Politie waarschuwt voor wisseltruc

IJsselland, 21-01-2009 o U wordt aangesproken op straat door een onbekende met de vraag of u misschien geld kunt wisselen. In goed vertrouwen pakt u uw portemonnee en voordat u het weet is uw pinpas verdwenen. U blijft in stomme verbazing achter.

Af en toe krijgt de politie meldingen binnen van mensen die te maken krijgen met dit soort lieden. Dinsdag 20 januari werd een man op den Lagen Oordt in Ommen slachtoffer van deze wisseltruc. Medio januari probeerden twee mannen op de Flora op deze manier het winkelend publiek geld afhandig te maken. Overigens slaagden ze daar (gelukkig) niet in. Ook vanuit andere delen van Deventer en Salland komen sinds half december meldingen over deze vorm van diefstal binnen.

Pinnen

Daders kijken meestal eerst mee met een pintransactie, bijvoorbeeld wanneer mensen hun boodschappen afrekenen bij de supermarkt. De pincode wordt afgekeken en vervolgens krijgt die persoon de vraag of hij/zij geld kan wisselen voor iets voor de hand liggends zoals kleingeld voor het winkelwagentje. Diegene pakt zijn/haar portemonnee en de dader neemt zijn kansen waar. Ongemerkt steelt hij de pinpas om vervolgens geld op te nemen van de rekening.

Geef ze geen kans!

Geef wisseltruc-dieven geen kans. Zorg er altijd voor dat anderen niet kunnen meekijken waneer u met de pin betaalt bij een kassa of geld opneemt bij de pinautomaat. Dat kunt u heel eenvoudig doen door uw pincode tijdens het intoetsen af te schermen met uw vrije hand. Daarnaast moet u altijd de nodige voorzichtigheid in acht te nemen wanneer iemand in de winkel of op straat vraagt geld te wisselen. Als u risicos wilt uitsluiten, kunt u er beter niet op in gaan.

(09-007201)