Groen!

Milieuminister Crevits valt voor milieuonvriendelijke monstertrucks

Datum
21/01/2009

Auteur
Stefaan Van Hecke voor Federaal parlement: Kamer, Eloi Glorieux voor Vlaamse fractie

Categorie
In Mobiliteit en verkeersveiligheid

Groen! zal minister Vanackere, verantwoordelijk voor het spoorverkeer, vragen wat zijn mening is over de liefdesverklaring van partijgenoot en Vlaams minister Crevits aan monstertrucks, superzware vrachtwagens die ze de bedrieglijk de naam âeco-combiâsâ meegeeft. In buitenlandse studies is immers al ten overvloede bewezen dat dergelijke lange vrachtwagencombinaties ten koste gaan van het spoorverkeer en van de binnenvaart waardoor de balans voor milieu en klimaat bijzonder negatief wordt.

Stefaan Van Hecke, federaal parlementslid legt uit: "De eventuele milieuwinst die kan geboekt worden doordat één lange vrachtwagen twee kortere vervangt, wordt daardoor ruim teniet gedaan. Om die reden kwam er fel protest vanuit de NMBS op de plannen van de Vlaamse regering om ecocombi's in te zetten. De keuze van Crevits voor een eerste proeftraject langs de E 313, waar het Albertkanaal en het spoor perfecte alternatieven bieden, is dan ook ronduit cynisch."

Uit de Leuvense studie van Transport & Mobility over de effecten van supertrucks blijkt overigens dat deze supertrucks elk apart wel degelijk meer fijn stof en NOX uitstoten, voor meer lawaai zorgen, de wegen zwaarder belasten en ook onveiliger zijn, maar deze effecten worden weggeredeneerd doordat men ervan uitgaat dat er dan minder kilometers zouden afgelegd worden. Maar deze redenering klopt niet. In feite wil men door de inzet van supertrucks, de capaciteit van wegen opvoeren, en dat met de bedoeling om het vrachtverkeer verder te laten aangroeien. Het gevolg zal zijn: een onevenredige toename van het aantal supertrucks en dus meer vervuiling.

De hele actie rond de supertrucks is overigens niet meer dan een steriele stunt van de kant van Crevits en de CD&V om te maskeren dat het dossier muurvast zit. Op federaal vlak wacht men op een advies van de gewesten om een experiment met supertrucks te kunnen starten. Eloi Glorieux, Vlaams parlementslid die voor Groen! dit dossier opvolgt, weet: "Het Vlaams gewest heeft nog geen advies gegeven omdat de Vlaamse regering intern verdeeld is. Een experiment op de Belgische wegen is maar mogelijk als er een samenwerkingsakkoord gesloten wordt tussen de gewesten. Voor de Vlaamse verkiezingen zal er geen experiment met supertrucks komen in België. En dat is maar goed ook."

Contact: Stefaan Van Hecke -