Friese waterschappen

Hooglandgemaal in Stavoren draait

woensdag, 21 januari 2009

Dinsdagavond 20 januari 2009 is het J.L. Hooglandgemaal in Stavoren in werking gesteld. Het gemaal wordt ingezet om het overtollige water uit de provincie weg te pompen naar het IJsselmeer. Vanaf zaterdag tot dinsdag, is er gemiddeld in heel Fryslân 9,6 mm neerslag gevallen. Door ongunstig tij kon het Lauwersmeer het overtollige water niet kwijt op de Waddenzee. Daarom pompt het Hooglandgemaal het water uit de Friese boezem om het vervolgens op het IJsselmeer te lozen.

Verwachting

De inschatting is dat het Hooglandgemaal in ieder geval tot en met vrijdag of zaterdag 24 januari 2009 bij springt om het waterpeil in de Friese boezem naar beneden te brengen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de nog te verwachten hoeveelheid neerslag die komend weekend wordt verwacht. De gemiddelde stand van de Friese boezem was dinsdag 20 januari - 49,4 NAP, terwijl - 52 NAP het streefpeil is. Vanwege hoog tij is was het niet mogelijk water te lozen via Lauwersoog. Ook omdat de grond door de natte (winter)periode geen water meer opneemt, komt het regenwater direct in de Friese boezem en in de poldersloten terecht. Hierdoor stijgt de waterstand.

Capaciteit

Het Hooglandgemaal heeft een grote capaciteit. Per 24-uur kan het 8,5 miljoen kubieke meter water op het IJsselmeer pompen. Dit is vergelijkbaar met een aquariuminhoud van 1 bij 1 kilometer met een hoogte van 8,5 meter. Het gemaal heeft vier zogenaamde schroefpompen. Elk met een diameter van 3,60 meter. In droge tijden, kan het gemaal ook water uit het IJsselmeer in de Friese boezem laten stromen. Voor meer info: zie /.