Nieuw-Vlaamse Alliantie


Van Quickenborne vindt inspiratie in dossiers N-VA (21/01/09)

N-VA is verheugd dat minister voor Administratieve Vereenvoudiging, Vincent Van Quickenborne, zeer aandachtig de voorstellen van onze partij doorneemt en oppikt. Hij wil namelijk iets doen aan de administratieve rompslomp in de gezondheidszorg. Eindelijk, zeggen we dan. N-VA mag zich in alle bescheidenheid de pionier noemen in het thema administratieve vereenvoudiging in de gezondheidszorg. Bovendien hebben we voor minister Van Quickenborne nog enkele tips om de vereenvoudiging nog verder door te trekken.

Twee jaar geleden lanceerden Louis Ide en Geert Bourgeois immers het dossier Van administritis naar @ministratie in de gezondheidszorg. Een studie van de VUB bevestigde integraal dit dossier. Sterker nog, volgens de VUB hadden we nog voorzichtig gerekend en zou de winst in termen van werkuren, papier en geld nog groter blijken.

Twee jaar na datum hopen we dan ook dat minister Van Quickenborne niet nog eens 2 jaar nodig heeft om deze veranderingen door te voeren. Daarenboven hopen we dat de administratieve vereenvoudiging zich niet beperkt tot enkel de voorschriften, maar dat onderstaande themas ook aan bod komen:

* Elektronische getuigschriften en rechtstreekse terugbetaling.
* Elektronische geneesmiddelenvoorschriften.
* Schrapping attesten voor courante aangenomen specialiteiten.
* Integratie van de SIS-kaart in de e-ID (resolutie ingediend door Louis Ide) wat in der tijd op een veto van de VLD stuitte.
* Registratie orgaandonatie bij de huisarts via E-Health platform (resolutie ingediend door Louis Ide).

Het is goed dat de minister hier na twee jaar werk wil van maken. We hopen twee dingen. Ten eerste dat het deze keer niet bij loze woorden blijft. En ten tweede, dat de minister geen half werk aflevert, maar meteen een enorm stevige stap zet in de administratieve vereenvoudiging. Het zou voor patiënten, artsen en ziekenfondsen een welgekomen vooruitgang zijn!

Meer info:

* http://www.n-va.be/programma/standpunten/Dossiers_detail.asp?ID=14 6

* http://www.n-va.be/administritis/fiches.doc

Auteur:
Louis Ide, Senator N-VA
Geert Bourgeois, Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be