Vlaamse Overheid

Arrest stelt Vlaamse zorgverzekering veilig

Veerle Heeren Vlaams minister van nog niet bekend

woensdag 21 januari 2009

Vlaams minister van Welzijn Veerle HEEREN heeft vandaag kennis genomen van het arrest ten gronde van het Grondwettelijk Hof inzake het verzoekschrift van de Franstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest betreffende een (gedeeltelijke) nietigverklaring van het decreet van 30 april 2004 tot wijziging van het decreet van 30 maart 1999 houdende de organisatie van de Vlaamse zorgverzekering.

Vooreerst is het niet onbelangrijk dat het Hof nogmaals bevestigt dat de zorgverzekering behoort tot de bevoegdheid van de Vlaamse Gemeenschap inzake de persoonsgebonden aangelegenheden.

Dit betekent dat het grondwettelijke territorialiteitsbeginsel de Vlaamse Gemeenschap in principe verhindert om maatregelen te nemen ten aanzien van personen die wonen in het Franse of Duitse taalgebied.

Weliswaar was er op 1 april 2008 de uitspraak van het Europees Hof van Justitie die stelde dat een zeer specifieke doelgroep van inwoners van het Franse en Duitse taalgebied niet kan worden uitgesloten van het toepassingsgebied van een zorgverzekering. Het betreft de migrerende EU-werknemers. Concreet gaat het enerzijds om onderdanen van een andere lidstaat die wonen in het Franse of Duitse taalgebied en werken in het Nederlandse taalgebied. Anderzijds gaat het om Belgen uit een andere lidstaat die verhuizen naar het Franse of het Duitse taalgebied en die in het Nederlandse taalgebied werken.

In haar arrest ten gronde, stelt het Grondwettelijk Hof nu dat het grondwettelijke territorialiteitsbeginsel niet belet dat de Vlaamse Gemeenschap krachtens het Europese Gemeenschapsrecht voor de zeer beperkte doelgroep van migrerende EU-werknemers maatregelen kan treffen.

Minister Heeren zal dan ook nog in deze legislatuur een decreetswijziging voorstellen die, conform de uitspraak van het Europees Hof van Justitie en van het Grondwettelijk Hof, in een verruiming van het toepassingsgebied voorziet voor de migrerende EU-werknemers.

De minister is verheugd omdat het Grondwettelijk Hof de stelling van de Franse Gemeenschapsregering en de Waalse Regering niet heeft gevolgd, als zou de Vlaamse zorgverzekering discrimineren door Belgen die in het Franse of Duitse taalgebied wonen en werken in Vlaanderen of Brussel uit te sluiten uit het toepassingsgebied. De minister stelt vast dat ook het Grondwettelijk Hof erop wijst dat de Franse of Duitstalige Gemeenschap binnen hun bevoegdheidsgebied zelf een systeem van zorgverzekering kunnen inrichten indien zij voor hun inwoners gelijkaardige rechten wensen.

Dit arrest sterkt de minister in het vertrouwen in de toekomst van de Vlaamse zorgverzekering, die vandaag reeds aan ongeveer 180.000 zorgbehoevende personen een maandelijkse uitkering biedt.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be