Persbericht

Citrix en Intel brengen Xen-based client virtualisatie oplossingen uit

Vianen - 21 januari 2009 - Citrix Systems, Inc. (NASDAQ: CTXS), wereldwijd marktleider op het gebied van application delivery infrastructure, gaat de eerste application en desktop delivery oplossingen ontwikkelen die zijn geoptimaliseerd voor Intel® Core(TM)2 desktops en Centrino® 2 laptops met Intel® vPro(TM) technologie. In samenwerking met Intel Corporation, gaat Citrix een nieuw type virtualisatieoplossingen produceren. Deze optimaliseert de levering van applicaties en desktops naar miljoenen Intel Core 2 en Centrino 2 processorgebaseerde apparaten, wat uiteindelijk zal leiden tot een vermindering van de kosten van desktopbeheer.

De hypervisor-gebaseerde virtualisatieoplossing is de eerste in zijn soort en brengt kantoor- en mobiele gebruikers de voordelen van desktopvirtualisatie met een gepersonaliseerde PC-omgeving. Daardoor kunnen beide soorten gebruikers gebruik maken van virtualisatie op bedrijfsschaal, zonder dat beveiliging, beheersbaarheid, gebruiksgemak, prestatie of mobiliteit daaronder zullen lijden.

"Deze innovatieve benadering van Citrix en Intel heeft het potentieel om nieuwe vormen van desktopvirtualisatie aan te wakkeren en verandert de traditionele wijze van desktopbeheer, die ondernemingen miljarden dollars per jaar kost", aldus Mark Bowker, analist van de Enterprise Strategy Group (ESG). "Dit transparante delivery-platform kan de kosten van bedrijven voor desktopbeheer terugdringen en de manier verbeteren waarop IT-afdelingen de applicaties en desktops leveren aan gebruikers."

Het hart van deze nieuwe Citrix-oplossing is een bare-metal Xen-gebaseerde desktop hypervisor, geoptimaliseerd voor Intel® Virtualization-technologie en andere features van de Intel® vPro(TM)-technologie. Deze nieuwe client hypervisor wordt beschikbaar voor PC-fabrikanten en bedrijven wereldwijd. IT-professionals zijn hiermee voor het eerst in staat om een centraal beheerde desktop en alle gerelateerde applicaties dynamisch te streamen in een beveiligde, geïsoleerde en client-based virtual machine (VM). Deze nieuwe technologie wordt opgenomen in een toekomstige oplossing van Citrix met de codenaam 'Project Independence'. Door apparaten, desktops, applicaties en mensen de mogelijkheid te geven om meer onafhankelijk van elkaar en met minder beperkingen te opereren, brengt Project Independence IT-flexibiliteit op een ander niveau voor bedrijven wereldwijd.

In tegenstelling tot desktopvirtualisatie-technologieën wordt in deze benadering desktop- en applicatiesoftware rechtstreeks opgeslagen op en uitgevoerd vanaf de PC-client. Dit zorgt voor een hogere performance, rijke graphics en een volledige off-network mobiliteit voor laptop-gebruikers. De combinatie van een gecentraliseerd desktop- en applicatiebeheer met een rijke, beveiligde, gepersonaliseerde en mobiele gebruikerservaring stelt bedrijven in staat om de almaar stijgende kosten te reduceren van steeds mobieler wordende werknemers. Tegelijkertijd hebben eindgebruikers altijd en overal ter wereld veilig toegang tot bedrijfsapplicaties van Citrix en Intel.

Intel vPro-technologie is nu in de derde generatie en biedt, naast virtualisatiemogelijkheden, een uniek scala aan beheer- en beveiligingstoepassingen. Zo kunnen IT-beheerders met vPro-technologie-gebaseerde apparaten zelfs een PC troubleshooten en repareren als het besturingsysteem of harde schijf niet is ingeschakeld.

"Citrix en Intel hebben samengewerkt om voorop te lopen in de ontwikkeling van de open source industriestandaard Xen hypervisor, die de openheid, beveiliging en schaalbaarheid van servervirtualisatie naar een compleet hoger plan heeft getild", zegt N. Louis Shipley, Group VP en General Manager XenServer product group bij Citrix Systems. "Door de uitbreiding van deze samenwerking naar de client is onze Citrix Delivery Center-infrastructuur in staat om direct te communiceren met miljoenen Intel-gebaseerde apparaten. Hierdoor verandert desktopvirtualisatie op een dusdanige manier, dat klanten van beide bedrijven ervan profiteren."

"Deze samenwerking is bedoeld om een client-virtualisatieoplossing te ontwikkelen die uitblinkt op alle belangrijke onderdelen, van eenvoudig gecentraliseerd image management tot een rijke, mobiele eindgebruikersomgeving", zegt Gregory Bryant, Vice President van Intel Business Client Group en General Manager van Digital Office Platform Division. "Daarnaast biedt deze oplossing een uitbreiding van de beheer- en beveiligingsmogelijkheden van Intel vPro-technologie, doordat IT wordt geholpen met een steeds belangrijker wordende doelstelling; het reduceren van kosten en tegelijkertijd aanreiken van tools om de productiviteit te verhogen."

Uitbreiding van Xen-based virtualisatie naar de client De Xen open source gemeenschap startte in 2008 met het project Xen Client Initiative, om de ontwikkeling te stimuleren van een Xen-gebaseerde oplossing voor client-omgevingen. De nieuwe Xen client hypervisor die voortkomt uit de samenwerking tussen Citrix en Intel, is geoptimaliseerd voor bare metal virtualisatie en uitermate geschikt om als klein, embedded onderdeel te leveren aan een bedrijfslaptop of PC. Daarnaast kan het ook worden geïnstalleerd op bestaande client-systemen waar al een besturingsysteem op geïnstalleerd is.

Beschikbaarheid
De introductie van Project Independence, inclusief de nieuwe Xen client hypervisor die is geoptimaliseerd voor Intel vPro, is gepland voor de tweede helft van 2009.