Ingezonden persbericht


Vrijheid van meningsuiting failliet
JOVD vindt vervolging Geert Wilders catastrofe

Den Haag, 21 januari 2009 - De opdracht tot vervolging van Geert Wilders door het gerechtshof in Amsterdam is door de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) met afschuw ontvangen. De jonge liberalen vrezen dat de vrijheid van meningsuiting hiermee een grote slag is toegebracht.

Waar het openbaar ministerie eerder besloot niet tot vervolging over te gaan, meent het gerechtshof dat de heer Wilders zich schuldig maakt aan het beledigen van moslimgelovigen. Landelijk Voorzitter Jeroen Diepemaat: "Wij begrijpen hier helemaal niets van. De heer Wilders heeft als parlementariër het volste recht om zaken die hem en de groepen die hij vertegenwoordigt aangaan aan de kaak te stellen op de manier die hij wenselijk acht. Dat wij het niet met zijn uitspraken of toonzetting eens zijn betekent niet dat dit verboden moet worden".

De JOVD reikte vorig jaar aan Geert Wilders de liberale aanmoedigingsprijs uit, omdat zij hoopt dat hij zich in het vervolg liberaler zou opstellen. De jongerenorganisatie wilde een ander geluid, maar niet via een verbod. "De vrijheid van meningsuiting is absoluut en kent geen grenzen. De enige grens ligt bij het oproepen tot geweld. De redenatie van het gerechtshof dat het beledigen van symbolen van het moslimgeloof het beledigen van moslimgelovigen zelf betekent volgen wij niet. Symbolen zijn bedacht door mensen, en voor het beledigen daarvan ontwikkel je een schild", aldus Diepemaat.