Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst
Concerncommunicatie
Bezoekadres: Stadhuis
Coolsingel 40 Rotterdam
Postadres: Postbus 70012
3000 KP Rotterdam

Nr. 08

21 januari 2009

Jana Beranová nieuwe stadsdichter

Het college van B&W heeft Jana Beranová benoemd tot nieuwe stadsdichter van Rotterdam. Zij zal deze rol bekleden in 2009 en 2010. Met het aanstellen van Jana Beranová kiest Rotterdam voor een dichter die een ambassadeur is voor de poëzie, zich op de multiculturele samenleving van de stad richt en er met alle zintuigen voor wil gaan.

Jana Beranová (1932) schrijft proza en poëzie, vertaalt en presenteert. In november 2008 ontving zij de Erasmusspeld voor haar inzet voor de letteren in Rotterdam.

Oud-burgemeester Ivo Opstelten noemde haar een 'dichteres van formaat'. Beranová schreef één roman en zeven dichtbundels.

Voor haar inspanningen voor Tsjechische literatuur kreeg ze in 2005 van de Tsjechische republiek een bijzondere onderscheiding. Daarnaast is ze een veel geziene gast op literaire podia en werkt ze graag samen met beeldend kunste­naars. Ook doceert ze poëzie aan de Schrijversvakschool in Amsterdam.

Op 28 januari, op de vooravond van landelijke gedichtendag, wordt Jana Beranová door Wethouder Grashoff officieel gepresenteerd als nieuwe stadsdichter. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst in het Bibliotheektheater eveneens de eindpresentatie van de WoordDansers, die als eersten de rol van stadsdichter bekleedden in 2007 en 2008. Naast optredens van de oude en nieuwe stadsdichter wordt de avond verder ingevuld met optredens van o.a. Daniël Dee en Najiba Abdellaoui. De presentatie in het Bibliotheektheater begint om 20:45 uur en is gratis toegankelijk.

Bibliotheek Rotterdam coördineert het Rotterdamse stadsdichterschap.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam