Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland
Vergadering Gedeputeerde Staten 20 januari 2009

VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 20 JANUARI 2009

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 20 januari 2009. De vastgestelde besluitenlijst vanwww.zuid-holland.nlgepubliceerd. De al gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Geef uw Visie op Zuid-Holland!
Van maandag 26 tot en met vrijdag 30 januari 2009 organiseert de provincie Zuid-Holland de Week van Zuid-Holland. Jongeren, ondernemers, deskundigen, overheden en maatschappelijke organisaties kunnen dan hun aanbevelingen geven voor de ontwikkeling van de Visie op Zuid-Holland, de provinciale structuurvisie.

De Visie op Zuid-Holland is belangrijk voor iedereen die in Zuid-Holland woont, werkt en recreëert. De Visie op Zuid-Holland wordt daarom een gezamenlijke koers en visie.

In de structuurvisie zet de provincie haar ambities voor het ruimtelijk beleid tot 2020 uiteen en geeft een doorkijk tot 2040. Om de schaarse ruimte in Zuid-Holland evenwichtig te verdelen, is een brede inbreng op de visie van belang. Een onderdeel in dit interactieve proces is de Week van Zuid-Holland. In deze week staat iedere dag de inbreng van een bepaalde groep Zuid-Hollanders centraal.

Meer informatie opde webpagina Week van Zuid-Holland.

Versnelling integrale ontwikkelingtussen Delft en Schiedam (IODS) Gedeputeerde Staten gaan in overleg met de IODS-partnerszo snel mogelijk aan de slag met de voorbereiding van de kwaliteitsprojecten van IODS. Dit zijn de projecten die samen methet ontbrekende stuk van de A4 tussen Delft en Schiedam het gebiedsprogramma IODS vormen. Dat antwoorden GS op statenvragen van Marco Heemskerk (CDA), Koos Verbeek (CDA) en Ronald Waterman (VVD).

Verder laten GS weten dat ze er vertrouwen in hebben dat minster Eurlings bij zijn bestuurlijke voorkeur blijft voor A4 Delft-Schiedam en dat GS de minister steunen in zijn ambitie voor een snelle realisatie van de A4. Definitieve zekerheid over de A4 Delft-Schiedam is er pas eind 2010 met het onherroepelijk worden van het Tracébesluit, de afspraak is nu nog dat op dat moment wordt begonnen met de uitvoering van alle IODS-projecten.

Indien wordt ingezet op versnelling van de uitvoering zullen GS aan PS en de IODS-partners de vraag voorleggen om de gereserveerde gelden eerder vrij te maken. GS argumenteren dat de A4 Delft-Schiedam sinds ondertekening van het IODS-convenant al weer twee jaar vertraging heeft opgelopen. Dit gaat ten koste van het draagvlak in de regio, maar heeft bijvoorbeeld door inflatie ook gevolgen voor de geplande investeringen in de natuur-, recreatie- en landschapsprojecten die aan de A4 zijn gekoppeld.

De volledige beantwoording van de Statenvragen onder nummer 2224vindt u bijStateninformatie.

GS willen duidelijkheid over bestuurlijke toekomst Goeree-Overflakkee Gedeputeerde Staten hebben een externe adviescommissie opdracht gegeven vóór 1 april 2009 advies uit te brengen over de bestuurlijke toekomst van Goeree-Overflakkee. Dit antwoorden GS op statenvragen van Frederik van der Dussen (VVD), Floor Vermeulen (VVD), Hans Démoed (CDA) en Marco Heemskerk (CDA).

Desgevraagd laten GS weten dat het college niet heeft besloten tot het samenvoegen van de vier gemeenten op het eiland. Het besluit behelst louter de opdrachtverlening aan de adviescommissie. GS hebben dit besluit genomen, omdat de vier gemeenten er niet in geslaagd zijn vóór 1 januari 2009 tot een gezamenlijk gedragen oplossing voor de bestuurlijke toekomst te komen. Deze datum was met de provincie afgesproken. Ook concluderen GS dat er geen eensluidend beeld bestaat van de beste bestuurlijke organisatie voor het lokaal bestuur op het eiland, noch van de route daarnaar toe.

De bestuurskrachtmetingen op het eiland in 2007 waren aanleiding om toe te werken naar versterking van het lokaal bestuur. Verder is er sprake van stagnerende economische ontwikkeling, teruglopende voorzieningen in de kleine kernen, achterblijvende recreatiesector en landbouw en visserij die onder druk staan. Om deze opgaven nu en in de toekomst het hoofd te bieden zijn GS tot de conclusie gekomen dat de vorming van één gemeente Goeree-Overflakkee per 2012 het meest gerede toekomstige eindbeeld lijkt te zijn. Overigens kan van deze variant worden afgeweken, zo hebben Gedeputeerde Staten aan de adviescommissie laten weten. Dit kan als de commissie constateert dat alle vier gemeenten tot een eensluidende alternatieve oplossing hebben besloten waarmee de eilandelijke opgaven goed kunnen worden uitgevoerd.

De volledige beantwoording van de Statenvragen onder nummer 2233 vindt u bij Stateninformatie.

Dertig procent sociale woningbouw
Het komt voor dat particuliere ontwikkelaars onder hun verplichting om 30% sociaal te bouwen uitkomen door een afkoopregeling te treffen met de betreffende gemeente. Deze afkoopsom kan de gemeente gebruiken om elders sociale woningen te ontwikkelen. De SP-statenfractie heeft het college van Gedeputeerde Staten gevraagd naar deze afkoopregelingen.

Gemeenten kunnen deze regeling treffen met ontwikkelaars om zo locaties tot ontwikkeling te brengen die anders zouden stagneren. De provincie heeft geen wettelijke mogelijkheden om deze regeling te verbieden of voor te schrijven. Het college laat verder weten dat er geen enkel signaal is om aan te nemen dat door deze regelingen er minder sociale woningen worden gebouwd.

De volledige beantwoording van de Statenvragen onder nummer 2211 vindt u bij Stateninformatie.

Oproep verkoop huurwoningen corporaties
In november 2008 werd door portefeuillehouders Wonen van vier provincies in een persbericht opgeroepen tot de verkoop van 10% van hun woningvoorraad. De opbrengsten zouden moeten worden geïnvesteerd in nieuwe, kwalitatief betere huurwoningen. Doel is om de bestaande woningvoorraad beter aan te laten sluiten bij de wensen van de bewoners. Statenlid F.J. Hoogendam (SP) heeft het college van Gedeputeerde Staten gevraagd naar de effecten die van de verkoop worden verwacht en of er inmiddels overleg is gevoerd met de coporaties.

Het college van GS laat weten dat ze niet verwacht dat de voorraad hierdoor 10% af zal nemen, maar dat het de bedoeling is huurwoningen om te zetten in koopwoningen voor bewoners die hun woning willen en kunnen kopen. De opbrengst zou door de woningcoporaties geïnvesteerd moeten worden in betaalbare nieuwe huurwoningen. Op korte termijn zal er op initiatief van de gedeputeerde Wonen een overleg plaatsvinden met een delegatie van woningcoporaties om de mogelijkheden te verkennen en eventueel gezamenlijk een pilot uit te voeren.

De volledige beantwoording van de Statenvragen onder nummer 2217 vindt u bij Stateninformatie.

Streekplan West As Leiden Katwijk aangepast
Gedeputeerde Staten hebben het voorstel voor het wijzigingen van het Streekplan West, onderdeel As Leiden Katwijk, op een aantal punten aangepast. De aanleiding voor die aanpassing is de discussie hierover in de vergadering van de Statencommissie voor het Streekplan West. Voor de RijnlandRoute is het spoortracé als alternatief opgenomen in het Streekplan. Dit alternatief werd eind vorig jaar op initiatief van Provinciale Staten toegevoegd aan de alternatieven voor de RijnlandRoute.

Er zijn drie zogenoemde kernpunten opgenomen:

De bufferzone is bij Maaldrift vrij smal. Wanneer de mogelijkheid zich voordoet dat het MOB-terrein verdwijnt, dan zal dit gebied betrokken worden bij de bufferzone

Met de bouw van 500 woningen in het topsegment wordt gestart aan de noordkant (bij de N 206). Het gaat om maximaal 500 woningen

Tussen Mient Kooltuin en de groene buffer komt een brede passage van minimaal 300 meter, om zo een ecologische en recreatieve verbinding tussen de duinen en het Groene Hart te realiseren

Deze kernpunten zijn uitgangspunten voor bestemmingsplannen van gemeenten. De provincie toetst hierop.

Tenslotte is verder opgenomen dat de opbrengst uit de woningbouw en de ontwikkeling van bedrijventerreinen op het voormalige Vliegveld Valkenburg, deels gebruikt moeten worden voor het realiseren van infrastructuur, water- en groenprojecten.



Provincie Zuid-Holland