International Film Festival Rotterdam
38e International Film Festival Rotterdam: juryleden, competitiefilms en wereldpremieres

21 januari - 1 februari 2009

PERSBERICHT 12 december 2008

· Competities: selecties en juryleden
· Films in wereldpremière

Juryleden
De VPRO Tiger Awards jury die uit de vijftien speelfilms drie winnaars kiest, bestaat uit onder meer kunstenares Marlene Dumas (Zuid-Afrika/Nederland), de Turkse filmmaakster Yesim Ustaoglu waarvan het festival Pandora's Box vertoond, de Hongaarse filmmaker Kornél Mundruczó, met zijn nieuwe film Delta vertegenwoordigd in de festivalselectie en PARK Ki-Yong (Zuid-Korea), filmmaker, directeur van de Filmacademie in Seoul en co-directeur van het Cinema Digital Seoul Film Festival.
De Tiger Awards Jury die de drie winnaars uit de competitie voor korte films kiest, bestaat uit TAN Chui Mui, filmmaakster uit Maleisië en vertegenwoordigd in het festival met zeven korte films, Maria Pallier, aankoopster en programmamaakster van de Spaanse omroep TVE en de Britse journalist, curator en kunstenaar George Clark.

Nieuw in Competitie
Voor de VPRO Tiger Awards Competitie 2009 zijn onder meer geselecteerd: Dogging: a Love Story van Simon Ellis (Groot-Brittannië), waarin een jongen uit Newcastle kennismaakt met de swingende wereld van parkeerplaats-seks, Be Calm and Count to Seven van Ramtin Lavafipour (Iran), een mede met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds tot stand gekomen speelfilm rond smokkelaars op een Iraans eiland; Dark Harbour van Naito Takatsugu uit Japan, over het leven in een klein Japans vissersdorp; Breathless van Yang Ik-June (Zuid-Korea) over de relatie tussen een meedogenloze gangster en een brutale scholiere: en tenslotte No puedo vivir sin ti van Leon Dai (Taiwan) over een vader die door zijn zwerversbestaan dreigt zijn dochter kwijt te raken. De complete competitie wordt begin januari bekend gemaakt.

Wereldpremières
De 38e festivaleditie presenteert, verspreid over de drie hoofdonderdelen van het programma, volop films die hun wereldpremière krijgen in Rotterdam. Daaronder is FILM IST. A girl & a gun, een nieuw muzikaal en visueel feest van verloren gewaande filmbeelden samengebracht door meesterspeurder Gustav Deutsch (Oostenrijk). De Armeense regisseur Harutyan Khachatryan maakte Border met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds; de film toont het dagelijks leven in een dorpje tegen de achtergrond van de Armeens-Azerische grensconflicten. De documentaire Fixer: The Taking of Ajmal Naqshbandi van Ian Olds (USA), toont onthullende beelden over het werk en tragische lot van een 'fixer', een gids annex vertaler, ingehuurd door journalisten voor reportages in de Afghaanse oorlogsgebieden.
Uit Nederland gaan nieuwe speelfilms van Cyrus Frisch (Oogverblindend, met Georgina Verbaan en Rutger Hauer), Diederik van Rooijen (Bollywood Hero, met o.a. Egbert-Jan Weeber), Noud Heerkens (Het laatste gesprek, met Johanna ter Steege) en Maartje Seyferth & Victor Nieuwenhuijs (Crepuscule, met Nellie Benner en Titus Muizelaar) in wereldpremière.

Het 38e International Film Festival Rotterdam heeft plaats van 21 januari tot en met 1 februari 2009. Het programma verschijnt donderdag 15 januari online op www.filmfestivalrotterdam.com en als bijlage bij de Volkskrant . De online kaartverkoop start om 0.00 uur in de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 januari; de festivalkassa in de Doelen is geopend vanaf dinsdag 20 januari.

Noot voor de redactie,