Gemeente Oirschot

Voorkomen is beter dan genezen!

Jaarplan Preventie en Handhaving 2009

Onlangs hebben burgemeester en wethouders het `Jaarplan Preventie en Handhaving 2009' vastgesteld.

Daarin staat wat de gemeente dit jaar gaat doen om overtredingen te voorkomen en, als ze toch gebeuren, aan te pakken. Daarbij is het uitgangspunt dat de gemeente overtreders consequent aanspreekt op het niet naleven van de regels, maar wel op een vriendelijke manier. We gaan er namelijk wel van uit dat de meeste mensen de regels niet doelbewust overtreden.
Hierna in het kort wat er in het jaarplan staat.

Preventie
We zetten in 2009 nog nadrukkelijker in op preventie. Voorkomen is immers beter dan genezen! Daarbij blijft communicatie een belangrijke rol spelen. U kunt dan denken aan voorlichting over de geldende regels, maar ook aan de klantvriendelijke benadering van onze controleurs. We gaan ook op zoek naar andere manieren om overtredingen te voorkomen. Een voorbeeld daarvan is het belonen van goed gedrag. In 2008 hebben we bijvoorbeeld gratis zakjes uitgedeeld aan hondenbezitters die spullen bij zich hadden om de hondenpoep op te ruimen.
Daarnaast willen we meer blauw op straat. We hebben twee gemeentelijke opsporingsambtenaren (BOAs) in dienst. We willen die nog meer dan nu het geval is op pad sturen. Hiervoor gaan we scooters aanschaffen. In 2009 gaan we ook buurtbemiddeling invoeren. Dit biedt de mogelijkheid om problemen tussen buren via een onafhankelijke bemiddelaar op te lossen. Dat voorkomt (soms jarenlange) juridische procedures. Als u graag in aanmerking wilt komen voor buurtbemiddeling, kunt u zich nu al aanmelden bij het team Preventie en Handhaving.

Kleine ergernissen
Preventie is en blijft in 2009 dus een speerpunt van ons beleid. Dat geldt ook voor de veiligheid en leefbaarheid op straat. De kleine ergernissen krijgen dus weer de volle aandacht. Dit zijn immers vaak de grootste ergernissen. U kunt dan denken aan hondenoverlast, afvaldumpingen, fout parkeren en burenoverlast. Daarnaast gaan we dit jaar meer energie steken in de verkeersveiligheid, vooral rond de scholen.

Illegale bouw
Ook illegale bouw- en sloopactiviteiten hebben nog steeds de hoogste prioriteit. Daarmee gaan we verder op de ingeslagen weg. We treden streng op bij illegale bouwactiviteiten. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat we extra leges in rekening brengen als er voor een illegaal bouwwerk alsnog een bouwvergunning wordt aangevraagd. Om illegale bouw- en sloopactiviteiten tegen te gaan, gaan we vaker procesverbalen opmaken. Het gevolg hiervan kan zijn dat de overtreder een boete moet betalen. Dit kunt u zien als een tik op de vingers als iemand de regels niet naleeft. Speciale aandacht gaat in 2009 uit naar onze monumenten. We zijn van plan om daar extra op te controleren om te voorkomen dat deze verloren gaan.

Vereenvoudiging controles
Verder vinden we het belangrijk om overbodige regels te schrappen en bureaucratie te verminderen. In 2009 gaan we om die reden de controles vereenvoudigen, om te beginnen bij een aantal bedrijven. Geen ingewikkelde brieven, maar een simpele afsprakenlijst in overleg met het bedrijf. Vervolgens voeren we geen hercontrole uit, maar volstaat een reactie van het bedrijf als de afspraken zijn nagekomen. Uiteraard blijft het nodig om steekproefsgewijs te kijken of dit ook werkelijk klopt.

Meer informatie?
Hiervoor heeft u kunnen lezen waarmee de gemeente in 2009 aan de slag gaat. Dit is slechts een kleine greep uit alle activiteiten op het gebied van preventie en handhaving. Voor een totaalplaatje verwijzen wij u naar onze website (www.oirschot.nl), maar u kunt ook contact opnemen met het team Preventie en Handhaving (tel. 0499 583 333). Daar kunt u ook terecht met vragen, opmerkingen en suggesties.