NEN


ISO gaat norm ontwikkelen tegen namaakproductie

dinsdag 20 januari 2009, 14:18

ISO, het mondiale normalisatie-instituut, is een initiatief gestart voor de ontwikkeling van een internationale norm die de productie van namaakproducten tegengaat. Vervalsingen zijn in verschillende branches een probleem, denk aan geneesmiddelen, kleding, cosmetica, speelgoed en voedings- en genotsmiddelen. Jaarlijks ontvangt OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) vanuit vrijwel alle branches meldingen van namaakproducten. Uit onderzoek blijkt dat vervalsingen tussen de 5 en 9% uitmaken van de totale wereldhandel.

Het aantal vervalsingen neemt toe en vormt een risico voor de gezondheid en het welzijn van consumenten. Ook verstoort deze ontwikkeling de marktcompetitie, berokkent het schade aan het imago van producten en is het een schending van de intellectueel eigendomsrechten.

Inhoud van de norm
De doelstelling van de ISO-norm is om de consument vertrouwen te bieden in de echtheid en veiligheid van producten als medicatie, speelgoed, voedsel, kleding en apparatuur. De norm is bedoeld voor alle producten waar intellectuele eigendomsrechten op worden verleend, met uitzondering van piraterij van digitale producten (audio/video). Naar verwachting is de ISO-norm in 2011 gereed.

Informatiebijeenkomst voor Nederlandse markt
NEN informeert de Nederlandse markt en onderzoekt de behoefte onder belanghebbende partijen om actief deel te nemen aan dit internationale project. NEN organiseert op woensdagmiddag 11 maart een informatiebijeenkomst over dit onderwerp.
Voor meer informatie of indien u de informatiebijeenkomst op woensdag 11 maart 2009 wilt bijwonen, neem dan contact op met Rosella Hoek, NEN-consultant Elektro & ICT, telefoon (015) 2 690 257 of e-mail rosella.hoek@nen.nl. Kijk voor meer informatie ook op www.nen.nl.