NEN


Nieuwe standaard legionellachip

dinsdag 20 januari 2009, 08:53

Door de komst van Legyon kan de aanwezigheid van legionella in een leidingwaterinstallatie binnenkort snel worden vastgesteld. Legyon is een joint venture van Vitens en TNO, die een legionellachip als nieuwe 'standaard' op de markt gaat brengen.

Sinds de aankondiging van Legyon op de vakbeurs Aquatech in september van het afgelopen jaar heeft de legionellachip veel belangstelling getrokken. 'Ziekenhuizen, bedrijven en controle-instanties tonen interesse, maar ook hotels en zwembaden zijn geïnteresseerd. Daarnaast zijn er ook vragen uit verschillende Europese landen, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten', aldus manager Offinga. 'Het mooie is dat het gebruik van de chip zal leiden tot een sterke kostendaling als gevolg van de accurate informatie over het daadwerkelijke gevaar voor de volksgezondheid.' Alle aandacht heeft nu al geleid tot concrete verzoeken uit de markt om de chip te gebruiken.

Nieuwe 'standaard'
Met de legionellachip is in een laboratorium in vier uur vast te stellen of een watermonster uit een installatie legionella bevat en of het hierbij gaat om een ziekteverwekkende variant. De chip is daarmee veel sneller en nauwkeuriger dan traditionele kweekmethoden. De huidige diagnostiek van legionella is gebaseerd op kweekmethoden die een aantal dagen nodig hebben en niet erg nauwkeurig zijn. Met de introductie van deze nieuwe standaard kan sneller een beter inzicht worden verkregen en daarmee kunnen de maatschappelijke gevolg- en onderzoekskosten aanzienlijk dalen.

Legionella pneumophila
De chip werkt met biomarkers die gebaseerd zijn op DNA-technologie. Naast het snel vaststellen van de aan- of afwezigheid van de bacteriën, bepaalt de chip ook om welke stammen het gaat. Dat is relevant, omdat niet alle voorkomende stammen ziekmakend zijn. Tot nu toe werden alle legionella-pneumophilabacteriën als gevaarlijk beschouwd. Onderzoek van Vitens, TNO en Streeklaboratorium Kennemerland heeft echter aangetoond dat slechts een zeer klein deel van de aangetoonde legionellastammen daadwerkelijk een gevaar vormt voor de volksgezondheid.

Legionella pneumophila is bekend als de veroorzaker van de veteranenziekte die in 1999 in Bovenkarspel 32 dodelijke slachtoffers maakte. Wordt een leidingwaterinstallatie aangelegd en onderhouden volgens NEN 1006, de norm waarnaar wordt verwezen in de Regeling Bouwbesluit en aan de eisen vermeld in het Waterleidingbesluit, dan is tevens voorzien in het nemen van maatregelen tegen het ontstaan van legionellabesmettingen.
De normen NEN 6265 en de Nederlandse prakrijkrichtlijn NPR 6266 stellen eisen aan legionelladetectie en geven richtlijnen voor de uitvoering ervan.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Sui Wan, e-mail: sui.wan@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 1006:2002 nl (Norm) NEN 6265:2007 nl (Norm) NEN 6265:2007 nl (Norm) NPR 6266:1991 nl (Norm) NPR 6266:1991 nl (Norm) NEN Installatiemail (Publicatie) NEN Installatiemail (Publicatie)