NEN


Europese afspraken Biobased Economy

dinsdag 20 januari 2009, 11:10

De Europese Commissie heeft een opdracht voor normalisatie van biobased producten verleend aan het Europese
normalisatie-instituut CEN. De bedoeling is uiteindelijk te komen tot de noodzakelijke Europese normen die de introductie van biobased producten en diensten kunnen ondersteunen of versnellen.

Nederland hecht groot belang aan de Biobased Economy. Samen met het Duitse normalisatie-instituut DIN neemt NEN dan ook het voortouw in dit project.

De Europese Commissie ziet vooral een belang in het gebruik van Europese normen ter ondersteuning van innovatie, marktintroductie en Europese samenwerking en daarnaast als instrument bij de implementatie van de Europese richtlijnen.

Een Biobased Economy omvat de toepassing van hernieuwbare, groene grondstoffen voor de vervaardiging van energie en transportbrandstoffen, chemicaliën, materialen en producten. Deze levert een bijdrage aan een duurzame economische ontwikkeling. Voorwaarde is dat Nederland vooral een goede samenwerking weet te bewerkstelligen tussen de in Nederland sterke agrofoodsector, chemische industrie en de logistiek.

Nederland en NEN hebben al het voortouw bij het ontwikkelen van Europese normspecificaties voor biobrandstoffen (commissie CN/TC 19) en het ontwikkelen van internationale normafspraken voor duurzaamheidscriteria in de commissie CEN/TC 383 voor duurzaam geproduceerde biomassa.

Heeft u interesse in het onderwerp en wilt u meer informatie? Neem dan contact op via energy@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Energiemail (Publicatie)