NEN


Innovatieve binnenriolering

dinsdag 20 januari 2009, 11:09

Van de Nederlandse technische richtlijn NTR 3216 is een geheel herziene versie verschenen. Deze richtlijn voor binnenrioleringen is een stuk dikker geworden dan de vorige editie en bevat dan ook veel meer pratijkaanwijzingen voor de aanleg van binnenrioleringssystemen.

NTR 3216 Binnenriolering - Richtlijn voor ontwerp en uitvoering wordt aangewezen in de Regeling Bouwbesluit. In de Nederlandse ontwerp- en bouwpraktijk en in het vakonderwijs wordt dan ook veel gebruikgemaakt van deze NTR. NTR 3216 beschrijft hoe in de praktijk aan de eisen in de norm NEN 3215 uitvoering kan worden gegeven. De vernieuwingen in de NTR volgen uit de vernieuwing van deze norm met de titel Binnenriolering Eisen en bepalingsmethoden.

Innovatie
In de nieuwe norm en richtlijn is meer ruimte voor innovatieve binnenrioleringstechnieken. De kans is namelijk groot dat we door klimaatveranderingen de komende jaren alleen maar meer last krijgen van heftige regenbuien, waarbij grote hoeveelheden hemelwater in korte tijd naar beneden komen. Dat water moet zo snel mogelijk via leidinginstallaties van woningen en gebouwen worden afgevoerd naar bijvoorbeeld de openbare riolering of opvangbekkens. Gebeurt dat onvoldoende of zelfs helemaal niet, bijvoorbeeld door een te geringe capaciteit van de installatie, dan kunnen daken en goten vol komen te staan en overstromen. Bij het ontbreken van een noodafvoersysteem kunnen ze zelfs instorten. Nieuwe technieken kunnen dat voorkomen, of de afvoerinstallaties ertegen beveiligen.

Hemelwater
Tot de 'binnenriolering' behoren alle waterafvoeren in én aan een woning of gebouw. Dus niet alleen de vuilwaterafvoeren van toiletten, badkamers, keukens en wasmachines, maar ook de hemelwaterafvoer. De binnenriolering stopt 50 cm buiten de gevel, de ontlastput hoort er ook nog bij. Juist over dat deel van de binnenriolering, dat moet zorgen voor de snelle en ongehinderde afvoer van hemelwater naar de gemeentelijke riolering, het oppervlaktewater of een infiltratievoorziening binnen de perceelgrens, strekken de belangrijkste wijzigingen van NEN 3215 zich uit.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Jan-Willem Backer Mohrmann, e-mail: B.mohrmann@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NTR 3216:2008 (Norm) NEN 3215:2007 nl (Norm) NEN Installatiemail (Publicatie)