NEN


Kwaliteitseisen cv-installaties herzien

dinsdag 20 januari 2009, 11:25

De kwaliteitseisen die aan cv-installaties in woningen en gebouwen worden gesteld, zijn aangepast aan de jongste technieken en aangevuld met bepalingen voor de bestaande bouw. De eisen zijn noodzakelijk bij de formulering van het programma van eisen, het ontwerp, de uitvoering, het gebruik en het onderhoud van een verwarmingsinstallatie.

De genoemde eisen zijn vastgelegd in ISSO-publicatie 50 met de titel Ontwerptechnische kwaliteitseisen voor
warmwaterverwarmingsinstallaties. De veiligheidseisen die vanuit het Bouwbesluit aan cv-installaties op gas worden gesteld, zijn vastgelegd in onder meer de normen NEN 1078, NEN 8078 en de praktijkrichtlijn NPR 3378. Op de aanvoer van verbrandingslucht en de afvoer van verbrandingsgassen zijn respectievelijk NEN 2757 en NEN 8757 van toepassing.

Ltv
De eisen in zowel de ISSO-publicatie als de normen zijn van toepassing op zowel conventionele als lagetemperatuurverwarming (ltv). De normen stellen eisen. De publicatie geeft aan de hand van een globaal ontwerp- en relatieschema aan waar keuzen moeten worden gemaakt, welke factoren daarbij een rol spelen en waar deze elkaar beïnvloeden. Tevens wordt in het schema verwezen naar de aparte bladen met specifiekere informatie.
In deze specificatiebladen worden uitgewerkte ontwerptechnische kwaliteitseisen en richtlijnen gepresenteerd in de structuur van het Model Kwaliteitsbeheersing Klimaatinstallaties (MKK).

Ventilatie
Het ontwerp en de bouw van ventilatie-installaties wordt in een andere publicatie eveneens in de MKK-structuur gepresenteerd. Daar waar de onderwerpen op het gebied van cv en installatie elkaar overlappen, zijn de nummering van de specificatiebladen en de inhoud op elkaar afgestemd.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Han Leonhard, telefoon (015) 2 690 265 of e-mail: han.leonhard@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 1078:2004 nl (Norm) NEN 8078:2004 nl (Norm) NPR 3378:2008 nl (Norm) NEN 2757:2001 nl (Norm) NEN 8757:2005 nl (Norm) Praktijkgids Bouwbesluit - Ventilatie (2e druk) (Publicatie) NEN Installatiemail (Publicatie)