NEN


Eerste pasjes energielabelaars

dinsdag 20 januari 2009, 12:10

In opdracht van de stichting KBI (Kwaliteitsbeheer Installaties) heeft Cito de afgelopen maanden examens voor EPA-opnemers en EPA-adviseurs afgenomen. Op deze manier maakt KBI de vakbekwaamheid controleerbaar van mensen die energielabels toekennen.

Deze zijn immers van invloed op de economische waarde van huizen en gebouwen. En dat terwijl de kwaliteit van de 'energielabelaars' het afgelopen jaar in het publieke debat in twijfel werd getrokken. Inmiddels hebben meer dan 1500 personen aan de examens deelgenomen.

Vakbekwaamheid
Iedereen die betrokken is bij het toekennen van energielabels, of het nu gaat om het 'opnemen' van een woning of het verstrekken van het energielabel of het energieprestatieadvies, moet een bewijs van vakbekwaamheid hebben. Alleen degenen die voor het examen van de EPA-opnemer of EPA-adviseur een voldoende hebben gehaald, zijn in het bezit van zo'n bewijs van vakbekwaamheid.

Controle
De opdrachtgever kan in twee stappen controleren of een vakbekwame opnemer/adviseur de energieprestatie van zijn woning of gebouw bepaalt. Op de website van KBI onder de kop 'particulier' is een lijst te vinden met vakbekwame adviseurs. Het gecertificeerde bedrijf dat het energielabel afgeeft, geeft bij de aankondiging van het bezoek de naam van de bevoegde persoon door. De opnemer/adviseur moet over een EPA-pasje beschikken, waarop staat dat hij vakbekwaam is en waarmee hij zich legitimeert. Dit in combinatie met een wettelijk toegestaan legitimatiebewijs.

Begin deze maand werden de eerste EPA-pasjes officieel uitgereikt aan een aantal EPA-opnemers en EPA-adviseurs.

Meer informatie
Meer informatie over dit onderwerp vindt u op epn.nen.nl. Ook kunt u contact opnemen met Gert-Jan Majoor, e-mail: GertJan.Majoor@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 2916:2004 nl (Norm) NPR 2917:2005 nl (Norm) EPN.nen.nl NEN Installatiemail (Publicatie)