CPNB


Persbericht 21-1-2009

6e editie Voorleesdagen vandaag van start

Grote bekendheid Nationale Voorleesdagen bij kinderdagverblijven en peuterspeelzalen

Vanmorgen start met Het Nationale Voorleesontbijt in honderden kinderdagverblijven en peuterspeelzalen de 6e editie van De Nationale Voorleesdagen, die duren tot en met 31 januari. Vele bekende Nederlanders lezen vanochtend voor aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Onder meer Prinses Laurentien der Nederlanden, Wouter Bos, Patrick Kluivert, Irene Moors, Esther Vergeer, Frits Barend, Jack van Gelder en Piet Hein Donner. De Nationale Voorleesdagen zijn inmiddels goed bekend bij kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, uitgevoerd in opdracht van Stichting Lezen. Zowel peuterspeelzalen (97%) als kinderdagverblijven (91%) kennen de campagne.

Dit jaar doet naar schatting 70% van de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven mee aan de Nationale Voorleesdagen. De campagne is een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting CPNB. Doel is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Centraal staat dit jaar het boek dat werd verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2009, Anton kan toveren, van de in Duitsland wonende Ole Könnecke (1961). Een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos zijn boek uit het aanbod van prentenboeken die jaarlijks verschijnen. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met de kinderen, bijvoorbeeld in spel.

Anton kan toveren (uitgeverij Gottmer) verscheen in 2007 en is het tweede prentenboek in Nederlandse vertaling van Ole Könnecke. Van Anton kan toveren is een speciale Nationale Voorleesdagen-uitgave gemaakt; een mini-editie met DVD waarop een animatiefilmpje van het boek staat waarbij Paul Haenen het verhaal voorleest. Deze eenmalige mini-editie is in de boekwinkel te koop voor maar EUR 5,-.