Ingezonden persbericht


VVD-fractie Tilburg: Actieplan overvallen

Actieplan overvallen

Tilburgers werken op dit moment vol angst in hun bakkerij, dierenspeciaalzaak, erotiekwinkel, snackbar en tankstation. Geen enkele winkel lijkt meer veilig. Van 1 januari tot 1 december 2008 70 overvallen, 13 overvallen tijdens de laatste 4 weken, 8 overvallen in de laatste 11 dagen. Als dat laatste gemiddelde zich doorzet, komen we op bijna 260 overvallen in 2009. De politie zit er bovenop. Zelfs mensen die net overvallen zijn, zien dat. Het snel ingrijpen vorige week leidde tot arrestaties. Waardering voor de inzet van deze agenten. Toch wordt Tilburg nog steeds geteisterd door een golf aan overvallen. De aanpak die nu gehanteerd wordt, die nu gehanteerd kan worden, is ontoereikend. Het is dan aan de politiek om de deur voor nieuwe opties te openen. Daarom hebben de PvdA- en de VVD-fractie gevraagd om een extra overleg van de fractievoorzitters en een extra raadsvergadering. De VVD-fractie heeft acties geformuleerd die we daarbij in zullen brengen. De nood is aan de man. Het gaat hier niet over het stelen van een rolletje snoep maar om overvallen met wapens. Overvallen die slachtoffers tekenen voor het leven. Vergaande maatregelen zijn daarom nodig.


1. Inzet van (mobiele) camera's door heel de stad. Camera's in winkels moeten worden doorgelinkt naar de meldkamer.


2. Verspreid over heel de stad vinden de overvallen plaats. Bij de overvallen worden volop wapens gebruikt, van messen tot kruisboog tot vuurwapens. Door heel de stad lopen deze criminelen rond met wapens op zak. Over heel de stad moet daarom preventief gefouilleerd kunnen worden. Dit moet niet alleen door agenten in uniform gebeuren, maar ook door agenten in burger. Zij kunnen mogelijke daders verrassen.


3. Inzet van SelectaDNA. Bij een overval wordt via een activatiemechanisme een Spray-unit geactiveerd zodra de overvaller binnen bereik van de bewegingsmelder komt. Dit is dus pas bij het verlaten van de winkel. Op dat moment wordt SelectaDNA verspreid. Dat is een lijmachtige stof die onder een UV licht helder oplicht. Het is moeilijk tot niet te verwijderen zonder sporen achter te laten. In andere steden, zoals Rotterdam, wordt dit middel al succesvol ingezet.


4. Bij overvallen worden vuurwapens gebruikt. Overvallers hebben al laten zien dat ze geweld niet schuwen. De kans is dus aanwezig dat agenten zichzelf of burgers met hun vuurwapen zullen moeten beschermen. Zeker als ze snel op een overval reageren en de daders meteen in de kraag willen pakken. In Nederland worden agenten in dergelijke situaties snel in de verdachtenhoek gezet. Zij moeten bewijzen dat ze niks fout hebben gedaan. Als een agent schiet op overvallers - situatie met de Fiat vorige week -, krijgt hij meteen te maken met een onderzoek en de rijksrecherche. In onze ogen is dat de omgekeerde wereld. Agenten moeten in deze situaties kunnen rekenen op onze politieke steun en vertrouwen. Die steun en dat vertrouwen geeft de VVD-fractie bij voorbaat volmondig. Liever een neergeschoten overvaller dan een neergeschoten agent.


5. Het kabinet moet verder kijken dan de Randstad groot is. Vaak wordt door het rijk aandacht besteed aan de Randstad als het gaat om veiligheid. Nu heeft Tilburg extra agenten nodig. Daarvoor moeten we een brede lobby inzetten.


6. Overvallers zijn niet welkom in Tilburg. Dat is moeilijk te realiseren, maar moet wel onze houding zijn. Als daders veroordeeld zijn en richting gevangenis gaan, moeten ze - om te beginnen - in Tilburg worden uitgeschreven.


7. Betrek de ouders er bij. Als er daders zijn bij wie in hun achtergrond de eer van de familie een belangrijk rol speelt, moet daar gebruik van worden gemaakt. Als zo'n jongen is gepakt, haal met politiewagen en alle toeters en bellen er om heen ook die ouders op zodat heel de buurt dat goed kan zien. Laat 'naming and shaming' zijn werk doen.


8. In het algemeen geldt dat daders van dergelijke ingrijpende overvallen geen steun verdienen. Mocht dus blijken dat er daders zijn die gebruik maken van steun van de gemeente of andere organisaties, bijvoorbeeld van een begeleid wonen project of andere voorzieningen, dan moet die steun direct worden ingetrokken. Zij hebben daar geen recht meer op.


9. Een oververtegenwoordiging van allochtone jongens in de criminaliteitsstatistieken is voor de VVD-fractie een bewijs dat het integratiebeleid te soft is geweest. De aanpak van jongens die niet simpelweg een stommiteit begaan maar bewust kiezen voor het criminele pad verdienen geen ondersteuning, maar straf. Dat moet het uitgangspunt zijn.


10. De politie kan hulp goed gebruiken. Daarom pleiten wij voor het op grote schaal inhuren van beveiligingsbedrijven. Zij kunnen goed surveilleren en een extra wakend oog zijn. Feitelijk toezicht en fysiek aanwezig zijn in de buurt helpt. Laat parkeerwachters meer de wijken in gaan, hun ogen minder op autoruiten gericht houden en meer op winkels en verdachte situaties. De mogelijkheid moet bekeken worden of uitkeringsgerechtigden ingezet kunnen worden om politie en andere toezichthouders werk uit handen te nemen.


11. Als een land als Marokko graag zicht houdt op wat hun 'onderdanen' in andere landen doen en hen verplicht tot het houden van dubbele nationaliteiten, dan mogen we Marokko daar ook wat voor teruggeven. Wat ons betreft moeten daders met een Marokkaanse nationaliteit hun straf uitzitten in Marokkaanse gevangenissen. Daar gaan ze een stuk minder soft om met daders van overvallen. Dan kan worden bekeken of ze daar wat van leren. We pleiten voor een pilot dat hierop is gericht. Wij willen een lobby richting Den Haag met als doel het maken van afspraken met Marokko over een dergelijke pilot.

Graag gaat de VVD-fractie met het college, de politie, de raad en anderen in gesprek over deze en andere mogelijke maatregelen.

Roel Lauwerier
Oscar Dusschooten

Tilburg, 20 januari 2009

Voor meer informatie of vragen kunt u telefonisch contact opnemen met Roel Lauwerier op nummer 06-20353155.


---- --